Natuur

Wandelen met Sjaak: Stoelendans in het bos

@Sjaak Bruggeman

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Deze week wandelen we met Sjaak in het bos en door de weersomslag valt hem één ding op; het is net een stoelendans! 

Door Sjaak Bruggeman

Het weer is omgeslagen en overal is men aan het werk. Het onkruid moet weg tussen de tegels en in de tuin wordt geschoffeld, geharkt en nog snel nog nieuwe bloempjes erin en klaar is kees. En buiten bij de boer wordt met man en macht het gras gemaaid, gedroogd en binnengehaald. De donkergroene wei is voor even weer een kaal geschoren bleek gazonnetje geworden. Snel eventjes het achterstallige werk inhalen en dan weer in ons dagelijks ritme.

Ook het grondwater is weer voor eventjes op peil. Maar ja, dat grondwater blijft een probleem. Nog meer stuwkleppen omhoog en sloten verondiepen zou ik zeggen. In de flora en faunawereld is alles in een groei en bloeispurt gekomen. Lekker genieten van al dat moois en dan het zonnetje er ook nog ’s bij. Heerlijk.

Maar op het armzalige Boetelerveld is het een treurige bende. Of toch niet? Kijk de klokjesgentiaantjes komen al in knop! En kijk daar in de verte scheert een boomvalk boven de hoge populieren. Reeën lopen met kalfjes dicht tegen de bosrand. En de buizerds en sperwers hebben door de kaalkap een stoelendansje gedaan om de nog wel veilige horsten in te palmen. Er is zelfs een broedgeval meer dan vorig jaar en kijk, de eersten hebben al jonkies! Wel jammer dat het haviksnest is gepredeerd. In de eerste week van april, in het broedseizoen dus, waren groenwerkers nog bezig met de aanplant van jonge boompjes en struikjes. Kraaiachtigen weten dan wel raad met het verlaten legsel.

De mens vernietigt, maar de natuur herstelt en overtreft zichzelf altijd weer. Ook op het Boetelerveld…

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten