Mobiliteit

Jumbo gaat met elektrische vrachtwagens rijden

Jumbo heeft samen met DAF en VDL een volledig elektrische vrachtwagen ingezet voor winkelbevoorrading. “We willen ervoor zorgen dat onze impact op het milieu door onze producten en bedrijfsvoering zo klein mogelijk is”, vertelt Jumbobaas Frits van Eerd. “We willen vooroplopen met de verduurzaming van ons wagenpark. Onze ambitie is om de CO2-uitstoot van ons transport tegen 2020 met 50 procent te verminderen ten opzichte van 2008.”

Jumbo heeft de ambitie steeds meer elektrische trucks in te zetten. De supermarktketen introduceerde in juni al twee hybride trucks om de Jumbo City winkels in Amsterdam, Den Bosch en Eindhoven te bevoorraden. Ook worden twee elektrische bezorgwagens in de binnensteden van Groningen en Utrecht ingezet voor online bestelde boodschappen.

Elektrische winkeldistributie
De elektrische truck, ontwikkeld door DAF en VDL, heeft een maximaal bereik van 100 kilometer en wordt ingezet vanuit het distributiecentrum in Veghel. Om de vrachtwagen op te laden, is bij het distributiecentrum in Veghel een laadstation geplaatst. Het distributiecentrum in Veghel is voorzien van zonnepanelen, waardoor het laadstation in de toekomst waar mogelijk gevoed wordt door opgewekte zonne-energie.

Praktijktest
De elektrische trekker is de eerste in een serie van langlopende testen, uitgevoerd door VDL en DAF. Naast emissievrij rijden is geluidsreductie in stedelijke gebieden ook en belangrijke toegevoegde waarde.

Harry Wolters, president van DAF Trucks: “De transportsector staat aan de vooravond van een grote transitie. Het ziet er naar uit dat voor distributie in stedelijke gebieden elektrische trucks binnen afzienbare tijd de norm worden. Met de gegevens en ervaringen die we met dese test verzamelen op het gebied van technologie en operationele inzet, kunnen we dit model verder verfijnen en volledig laten aansluiten op de marktbehoefte.”

Raalte
Of er uiteindelijk ook vanuit het grote distributiecentrum in Raalte van dit soort trucks gaan rijden, vindt Jumbo te vroeg om te zeggen. Eerst maar eens deze testst afwachten, is het standpunt.