Milieu

Wegwerpplastic wordt verboden, volgend jaar al

Vanaf 1 januari wordt wegwerpplastic verboden. In heel Nederland, als het goed gaat in de hele Europese Unie. Denk aan plastic bordjes en bekertjes, maar ook aan rietjes en wattenstaafjes en roerstokjes. Allemaal van die dingen die je maar en keer gebruikt, een goed alternatief hebben of niet eens nodig.

Sta je bij het koffiezetapparaat, haal je koffie in plastic, doe je er melk bij uit plastic en roer je het met plastic. Drie slokjes verder en alles gaat de prullenbak in. In 2021 dus niet meer. Dan neem je gewoon een mok mee in je werktas en staat er een fles koffiemelk naast de automaat.

Wist je trouwens dat het filter van sigaretten ook van plastic is? Gek eigenlijk dat rokers dat zonder schroom gewoon van zich af gooien. Gaat ook anders worden. Want fabrikanten van filters, maar ook die van ballonnen en voedsel- en drankverpakkingen gaan extra betalen voor de afvoer en verwerking van rotzooi. Dus worden hun producten duurder of ze gaan naar alternatieven op zoek. Beter ook maar, want 70% van de plastic soep in zeeën en oceanen bestaat uit die troep.

Er is goede hoop dat met deze maatregel het gebruik van plastic drastisch vermindert. Dat bleek toen plastic tassen verboden werden. Bijna niemand gebruikt die nu nog.

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten