Milieu

We gebruiken nog steeds heel veel plastic tassen

We gebruiken per persoon 35 plastic draagtassen per jaar. Dat is tachtig procent minder dan vijf jaar geleden. Als je met die cijfers gaat rekenen rollen daar angstaanjagende getallen uit. Want 35 plastic tassen lijkt niet zo veel, maar dat geldt voor 17-miljoen mensen.

We gebruiken dus in ons land, waar je sinds 2016 moet betalen voor een plastic tas, een half miljard plastic tassen. Ieder jaar opnieuw. En dan is dat ook nog een daling van 80 procent. Dat betekent dat we in 2015 met z’n allen 2,5 miljard plastic tassen gebruikten…

I&O Research heeft dit onderzocht. Bij dit onderzoek is rekening gehouden met alle plastic draagtassen, dus ook de van het verbod uitgezonderde plastic draagtassen voor verse producten. I&O houdt het gebruik ieder jaar in de gaten en constateert dat de daling van he gebruik gestagneerd is. Dat we dus ondanks een verbod op weggeven van plastic tassen, nu nog steeds een half miljard tassen per jaar nodig hebben.

Je zou dus kunnen overwegen het verbod uit te breiden. Volgens I&O staat de helft van de ondernemers en de consumenten daar niet negatief tegenover. Het verbod lijkt van invloed op het gedrag van consumenten. Ze zeggen vaker een eigen draagtas mee te nemen.

Lees hier het hele artikel op de site van I&O.

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten