Milieu

Vijftig manier om duurzamer te leven

Groener leven, natuurlijker leven, maar hoe dan? The Guardian (dus je moet wel Engels kunnen) heeft vijftig tips op een rijtje gezet die je daarbij helpen. En dat zijn best verrassend eenvoudige tips. En dat komt goed uit, want duurzaam leven is vooral een kwestie van gedrag, waarbij we vaak helemaal niet doorhebben waar het ‘verkeerd’ gaat.

Ga bijvoorbeeld in kleinere beetjes boodschappen doen, want bulkinkoop (drie voor de prijs van twee) is vaak helemaal niet goedkoper. Als je meer in huis hebt gebruik je meer, of je hebt te veel of het bederft.

Probeer crèmes en zalfjes – alles wat je in de badkamer hebt staan – zo in te kopen dat het niet in plastic zit. (Of zoek eens op internet hoe makkelijk je heel veel verzorgingsproducten zelf kunt maken.)

Maak van etensresten een feestelijk nieuwe maaltijd. Je kunt je wel druk maken over het afgesneden topje van een wortel en kijken hoe je dat kunt hergebruiken, maar het gaat meer om wat je met oud brood doet, of met melk dat net wel/net niet over datum is. Wat dat brood betreft: daar kun je heel lekkere croutons van maken. Zo is dat met heel veel ander overgebleven eten ook. Voor op de pizza? Het is zelfs al lekker als broodbeleg!

Wat ook helpt is dat je lokaal koopt. Als de voedselproducent zijn voedsel in de buurt aan de man brengt is dat voor iedereen en alles prettig. Er is minder tussenhandel die er ook moet verdienen en de reisafstand tot jouw bord is een stuk korter.

Tot zover vier voorbeelden. Hier vind je er vijftig.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten