Energie Milieu

Tip van Energieloket Salland: Wat dempt zo’n gordijntje nog

Herman Finkers laat iets achter de coulissen ontploffen en alles wat je er van hoort is een heel zachte ‘plof’. Finkers: “Wat dempt zo’n gordijntje nog.”

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

Dempen, dat is precies wat een gordijntje doet. Als je tenminste de juiste gordijnen gekocht hebt. Denk bij aanschaf eerst aan de duurzame functie, kijk bij wat er dan overblijft naar wat je mooi vindt. Dat verlaagt meteen de keuzestress 😉

Een goed gordijn is het liefst licht van kleur. Warme heeft daar het meeste moeite mee er doorheen te komen. Is in de winter wel handig om de warmte binnen te houden. Maar is in de zomer ook slim om de warmte buiten te houden. Waarmee meteen de dubbelfunctie van een gordijn is aangegeven: het houdt warmte ook buiten!

Nederland – hoor je buitenlanders vaak zeggen – is een land waar ‘ze de gordijnen ’s avonds open houden’. Een van die nieuwkomers introduceerde ook de spreuk ‘hij was een beetje dom’. En. Dat is het: ’s avonds doe je de gordijnen dicht. Niet om nieuwsgierige Aagjes te dwarsbomen, maar om het lekker warm te houden. Want of je nu dubbel of triple glas in de sponning van je raam hebt zitten: het raam blijft hoe dan ook een koudebrug.

MilieuCentraal heeft een interessante pagina over glas en gordijnen. Dat er soorten gordijnen (raambekleding) bestaan die dusdanig goed werken dat je van enkel glas gevoelsmatig dubbel glas maakt. Lees het hier.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeente Raalte kunnen een gratis energiescan aanvragen. In Olst-Wijhe is de subsidie daarvoor inmiddels op en kost een advies 120 euro.
Je moet dan eerst een checklist invullen, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. De scan geeft kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen en zelf opwekken. Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie voor energie bezuinigende maatregelen kunt krijgen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten