Leefbaarheid Milieu

Overijsselaar onderschat zijn watergebruik

Inwoners van Overijssel denken dat ze elke dag 54,6 liter drinkwater verbruiken terwijl het werkelijk 120 liter is. Meer dan de helft van de bevolking ervaart de daadwerkelijke hoeveelheid daarnaast als (heel) schokkend. Maar we  moeten juist minder water gebruiken, want de natuur geeft steeds onregelmatiger zijn water af via regen en tegelijk verbruiken we steeds meer tijdens drinken, douchen tuin sproeien, voor landbouw en industrie.

Dat moet anders, daarom is de provincie samen met het waterschap een publiekscampagne begonnen. “Door samen zuinig te zijn op water, houden we voldoende voor nu en later” schrijft de provincie Overijssel in een persbericht.

Door economische en demografische ontwikkelingen en klimaatverandering neemt de vraag naar water sinds enige jaren toe en is voldoende grondwater en water in beken, sloten en rivieren niet altijd vanzelfsprekend. Dat maakte de droge zomer in 2018 ook duidelijk. Waterschap Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen pompten miljarden liters water uit het IJsselmeer, Vecht, IJssel en het Twentekanaal, om het grondwater goed aan te vullen agrariërs en bedrijven te voorzien van water en de natuur kon blijven bloeien. Op de hoge zangronden in Twente en Salland, kan echter geen water worden aangevoerd. Die gebieden zijn afhankelijk van regenwater. Ook Vitens zette alle zeilen bij om iedereen van voldoende drinkwater te voorzien. Als de trend doorzet, wordt mogelijk zelfs een groei van landelijk 30% absolute toename in de drinkwatervraag in 2050 verwacht. Daarom zet Vitens zich samen met provincie en waterschappen in op waterbesparing. Ons water is tenslotte van levensbelang. Op de website www.onswater.nl/overijssel lees je hoe jij samen met de inwoners van Overijssel, de provincie, Vitens en de waterschappen kan werken aan voldoende en schoon water.

Tips om water te besparen
Het grootste waterverbruik vindt plaats tijdens het douchen, de WC doortrekken en de tuin sproeien. Daar valt dan ook de meeste waterbesparingswinst te behalen.

Korter douchen scheelt al heel veel
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 8,3 minuten douchen, en dat 5x in de week doen. Tijdens een gemiddelde douchebeurt gebruikt men meer dan de helft van het dagelijkse water, ongeveer 70 liter. Door een minuut korter te douchen bespaar je zo 42,5 liter per week.

Gebruik het gehele jaar door water uit een regenton voor de tuin
Driekwart van de Nederlanders heeft een tuin, maar slechts een derde zegt een regenton te gebruiken. En dat terwijl een kwartier de tuin sproeien 100 liter water kost. Door een regenton neer te zetten en deze het hele jaar door te gebruiken, bespaar je kostbaar drinkwater.

Gebruik op de wc de juiste knop op het juiste moment
Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Per keer gebruiken we 8 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste spoelknop op het juiste moment te gebruiken valt er veel water te besparen. Tot wel 50% per keer.

Op de website www.onswater.nl/overijssel lees je hoe jij samen met de inwoners van Overijssel, de provincie, Vitens en de waterschappen kan werken aan voldoende en schoon water.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten