Leefbaarheid Milieu

Kun jij een week zonder afval?

Maandag is de zero waste week gestart, een actie van Milieu Centraal. De week zonder afval is een uitdaging om minder afval te produceren. Dat kun je op veel manieren doen, in de week zonder afval begin je daar over na te denken.

Je kunt het groot en klein aanpakken. Klein is bijvoorbeeld dat je je eigen drinkbeker meeneemt naar je werk, zodat je niet altijd een plastic bekertje uit de automaat hoeft te halen. Eigenlijk is dat een heel gekke gewoonte, dat je een plastic bekertje maakt om één keer te gebruiken en hem dan weer weggooit… Groter is dat je geen nieuwe kleren meer koopt omdat er in de kringloop genoeg goede alternatieven zijn. Nog groter is als je helemaal geen nieuwe spullen meer koopt omdat alles wat je nodig hebt wel tweedehands te krijgen is. Zero waste is ook met iemand samen rijden naar het werk zodat je niet allebei een auto nodig hebt en de weg niet verbreed hoeft te worden.

Je kunt ook nadenken over samen met de buren één grasmaaier of één boormachine te hebben. Zo ingewikkeld hoeft dat niet te zijn. Je hebt aan de ontbijttafel ook niet allemaal apart een kaasschaaf toch? Met een nee-nee-sticker vermijd je onnodig papierverbruik, niet meer printen werkt ook. Wat dacht je er van in de supermarkt niks meer in een zakje te kopen? Fabrikanten en politiek werken niet zo hard aan afvalvermindering, die zijn meer van achteraf alle plastic apart inzamelen. Maar als wij met z’n allen geen plastic verpakking meer kopen, schakelen ze wel om.

Milieu Centraal geeft hier meer voorbeelden.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten