Doe jij mee aan CitizenScience Drinkbare Rivieren?

Interessant? Deel het artikel

schone rivieren science

Hoe schoon zijn de Overijsselse rivieren? Doe mee met het CitizenScience project “Drinkbare rivieren”!

Drinkbare rivieren is een internationaal initiatief waarbij burgers de kwaliteit van hun rivier meten (burgerwetenschap). De initiator van “Drinkbare Rivieren” is Li An Phoa (nr 19, van Trouws duurzame 100 in 2018. Zij heeft in het voorjaar van 2018 samen met meer dan 500 “burgerwetenschappers” de waterkwaliteit van de gehele Rivier de Maas gemeten. Bekijk ook eens het inspirerende filmpje over haar tocht hier.

Dit jaar ligt de ambitie nóg hoger. In heel Europa nodigen Technische Universiteit Delft, Wageningen Universiteit (WUR), Wetsus en Waterlab mensen uit om het water te onderzoeken en de kwaliteit van hun lokale rivier te bepalen. Op deze manier wordt een overzicht van de waterkwaliteit in Europa verkregen.

In Overijssel ondersteunt Natuur en Milieu Overijssel het project “Drinkable Rivers”. In onze provincie bevinden zich een paar belangrijke grote en kleine rivieren: IJssel, Vecht, Regge, Dinkel en de Reest. Het water in dit soort rivieren is nog lang niet schoon, zo bleek dit voorjaar uit een onderzoek van de Stichting Natuur en Milieu. De gehalten aan fosfaat, stikstof en chemische bestrijdingsmiddelen zijn nog steeds te hoog. Dit is een ramp voor biodiversiteit, maar ook voor betaalbaar drinkwater en gezond zwemwater.

Jouw onderzoeks-input is nodig!
Met dit burgeronderzoek wil Natuur en Milieu Overijssel aandacht vragen voor de waterkwaliteit in Overijssel. Elke zes jaar actualiseren de waterschappen hun waterbeheerplannen. Met deze plannen realiseren zij de Europese (Schoon) Water Richtlijn. Van 2021 tot 2027 is de laatste planperiode om het water echt schoon te krijgen en jouw onderzoeksinput en betrokkenheid kunnen helpen om de juiste maatregelen te treffen!

Aanmelden
Wil jij ook een bijdrage leveren aan drinkbare rivieren? En lijkt het je leuk om burger-wetenschapper te worden en zelf diverse metingen te doen van jouw rivier? Meld je snel aan via het online formulier!

Dit wordt er van je verwacht:

  1. Ophalen van de water testkit bij Natuur en Milieu Overijssel in Zwolle (eind september / begin oktober)
  2. Doornemen van een handleiding en de testmaterialen (o.a. meetstrips, materialen voor een secchidisk, biofilms en testsets)
  3. Het éénmalig doen van diverse metingen zoals een omgevingscheck, maar ook de hoeveelheid nitraat, nitriet, chloride en fosfaat onderzoeken. Checken op de aanwezigheid van E. coli en de hardheid, pH waarde, temperatuur en doorzicht van het water bepalen (oktober)
  4. Daarna het doorgeven van de resultaten via een online invulformulier (oktober)

Je bent ongeveer anderhalf uur bezig met het uitvoeren van de tests aan de hand van de handleiding en het invoeren van de resultaten.

Heb je vragen? Neem dan contact op met Willem Seine via 038-4250960 of seine@natuurenmilieuoverijssel.nl.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.