Leefbaarheid

Zet het theater in om te praten over duurzaamheid, energietransitie en kringlooplandbouw!

Hoe ga je als overheid het gesprek met de samenleving aan als het gaat over het klimaat, energie en landbouw? Stichting IJsselhoeven heeft een fascinerend idee daarover: een theatervoorstelling op locatie onder de naam Kring Lopen.

Kring Lopen is een inhoudelijke en interactieve theaterproductie over de ‘menselijke’ kant van duurzaamheid. De klimaatopgave, energietransitie, kringlooplandbouw: de opgave is dringend en dwingend. Maar hoe kunnen of moeten bewoners, boeren, burgers dealen met alle vernieuwingen die eraan komen?

Er is spanning tussen de ruimtelijke opgave, de technische mogelijkheid, een overheid die het goede met het gebied en de mensen voorheeft, tegenover de beperktheid van bewoners en burgers om echt mee te doen in het geweld van urgentie en economie, van bedrijven en daartoe ingerichte organisaties.

De overheid heeft zich gecommitteerd aan een gasloze toekomst, aan CO2 neutraliteit en moet meer dan eerder bij dat alles de bewoners betrekken. Mogelijke oplossingen zijn bekend: windmolens, zonneparken en soms een uitstapje naar andere duurzame energiebronnen.

Bedrijven staan klaar om aan de slag te gaan; ze benaderen boeren voor grond voor zonnevelden, windmolens. In de landbouw is het nauwelijks anders. Hier zijn het niet de burgers maar de ondernemers zelf die anders moet gaan produceren. De landbouw moet circulair worden. Wat betekent dat in de gangbare bedrijfsvoering, hoe is die omslag mogelijk? En kunnen bewoners een handje helpen?

Stichting IJsselhoeven maakt over dit dilemma, deze opgave, een theaterproductie, samen met Stichting Boerengroep & Inspringtheater van Wageningen Universiteit en Research, de WUR.

“De voorstelling die we maken komt dicht bij de toeschouwers, bv de problematiek van windmolens in de achtertuin, wat allemaal dat gepraat over duurzaam, kringloop etc., echt inhoudt, hoe kan het beter?”

Het publiek wordt geïnformeerd over het probleem van de klimaatopgave en in het bijzonder de energietransitie en kringlooplandbouw.
Middels interactief theater en muziek wordt men uitgenodigd tot meeleven en meedenken. Welke keuzes kunnen we als burger, bewoner, (agrarisch) ondernemer maken. Wat is ieders belang en hoe werkt dat uit? Hoe dan?
Tot slot is er ruime om de dialoog aan te gaan over wat er in uw organisatie of regio speelt.

Organisaties kunnen het stuk huren en locatie gespeeld krijgen.
Contact over de voorstelling:
Gerard Hendrix,
06 25383075,
gerardhendrix@ijsselhoeven.nl

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten