Leefbaarheid

Wandelen met Sjaak: Zeeuwse Meisjes in het bos. Foei!

We wandelen iedere week een keer met Sjaak Bruggeman om van zijn kennis te genieten. Maar dan moet je geen zwerfafval tegenkomen. Want dan wordt hij boos!

Door Sjaak Bruggeman

Al vaker heb ik geschreven over wegrennende reeën uit het bos. Ze raken in paniek als mensen buiten de paden komen en/of honden los laten lopen. Paden zijn zo aangelegd dat de wilde dieren niet verstoord worden. Ook de eigenaressen van het mooie Landgoed Schoonheten vragen bij ingangen van wandelpaden om op respectvolle wijze van de natuur te genieten. Bij de oproep staat een foto van een doodgereden ree.

Vanaf de oostkant van de zichtlaan van het kasteel heb je een mooi uitzicht op de Haarlerberg en de toren van Palthe. Rechtsvoor het bos Bergslag, en daar weer voor hangt een torenvalkkast waarin elk jaar een vijftal jongen grootgebracht word. Kijk daar zweeft een buizerd boven het nestbos.

Hier loop ik langs de sloot over het smalle pad. Kijk eens die wintergroene varens tussen het bemoste steile talud. Mooi plaatje zo met dat bruine eikenblad op het talud en in het water.

Kijk, daar komen drie wandelaars aan. Ze groeten, “Moi!” Even een praatje maken. Waar komen jullie vandaan? “Oet Grunn.” klinkt het in koor. Tja, het staat ook op de petten. De Groninger mannen lopen de Sallandse Wandelvierdaagse en zijn super enthousiast over deze mooie omgeving. Snel geef ik de Groningers nog een beetje gebiedskennis mee. Ik kan ze van alles wijs maken. Groningers zeggen niet meer dan strikt noodzakelijk en zo hebben ze ook maar één groetwoord voor alle momenten van de dag. Ze steken de hand op en  zeggen “Moi!”. Ja, goedgoan!

Iets verderop zie ik rechts op zo’n vijftig meter van het pad iets van plastic of zo liggen. Hoe kan hier, midden in het bos, nu plastic komen. Het kan niet weggewaaid zijn van een kuilvoerplaats of zo. Het zootje ligt daar naast een greppel en tussen een dicht sparrenbosje en een gemengd bosperceel. Eens even kijken. Dit is een tentzak en dat is de half vergane tent! Zo te zien ligt het er al wel enkele jaren. Moet toch niet gekker worden zeg! En dat is een koekenpannetje en in die plastic flessen zaten denk ik vloeibaar beslag en boter. Zeeuws Meisje staat er op. Wat een brutaliteit zeg!

Terwijl de spechten aan het roffelen zijn om hun territorium te verdedigen ben ik benieuwd welke onverlaat de natuur nu met zulke rommel opzadelt. Foei!

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten