Leefbaarheid

Wandelen met Sjaak tussen vreemd volk in het bos

Als we deze week met Sjaak Bruggeman aan de wandel gaan constateren we dat alle inhammen bij de wandelpaden om de auto te parkeren bezet zijn. We gaan iedere week een keer met Sjaak de natuur in, want hij heeft er verstand van en dan zie je veel meer om je heen.

Sjaak Bruggeman: “Alle parkeerplaatsen bezet? Dat mag wel in de krant. Door het Coronavirus hebben mensen ineens een ander levenspatroon. Ze moeten zich nu zelf vermaken en bedenk ik me, daarom brengen sommigen nu een bezoekje aan dit mooie landgoed.

Kijk daar, vreemd volk, nooit gezien. Een gezinnetje, vader, moeder, twee meisjes, een jongen, een voetbal, en vier smartphones. Ja, ’t is even wennen, maar toch een goeie keus van de ouders. Natuur is het beste medicijn dat er is, voor menigeen beter dan pak ‘m beet een antidepressiva. Bijna iedereen knapt op van een bezoekje aan de natuur. Beleef de natuur, dat geldt voor zowel jong en oud.

Zo hier aan het eind is het hoge dijkje. Het is zonder laarzen nog steeds onbereikbaar. Maar kijk daar liggen twee, vier, zes gepredeerde eieren! Even kijken. Gemiddeld zo’n 60 x 42 mm, dan zijn het eendeneieren. En daar is het leeggeroofde nest en er loopt een jaagpaadje langs! Een marterachtige heeft de stam van een omgevallen eik gebruikt om over het water te komen. Slimme rakker.

Kijk hier boven het pad in die mooie douglasspar is een paartje haviken begonnen op 18 meter hoogte met de bouw van een nieuw nest. Genietend van het gekekker van het mannetje havik komt een vrolijk joggende jonge dame op gepaste afstand langs. Anderhalve meter hé. Goed gedaan meid!

Kijk, gewoon even stil staan bij zo’n boom en dan de bijzonderheden ontdekken in de natuur waar je blij van kunt worden. Beleef de natuur…”