Leefbaarheid

Wandelen met Sjaak gelukkig het nieuwe jaar in

Het is de dag na nieuwjaar, miezerig weer en met twee graden boven nul is het waterkoud. Maar we gaan toch met Sjaak Bruggeman op pad, want Sjaak heeft er kijk op, daar maken we iedere week een keer graag gebruik van.

Door Sjaak Bruggeman

De  kraag gaat hoog op en ik waag het er op. Het oppervlaktewater loopt hier mondjesmaat over de stuwklep, maar voor morgen is er regen voorspeld. Ik loop in een hellend gebied onderaan de flanken van de Haarlerberg.

Ook ’s winters word het te veel aan water vastgehouden en bij extreme omstandigheden word de pijn gelijk verdeeld. Niet alleen benedenstrooms natte voeten, dan ook bovenstrooms. Het stromende water is schoon en een blauwe reiger is aan het vissen. Boven het schouwpad snoept een groep sijsjes van de zaadjes die in de berk zitten.

Hier bij de uitgebaggerde specie verlaat ik het schouwpad en neem ik de naastliggende zandweg. Naast me zie ik een paar witgatjes naast de beschoeiing van de watergang. Daarachter opnieuw enkele blauwe reigers tussen de schapen. En waarachtig, onder de afrastering in de ruigte komt een haas half overeind uit zijn leger. Heel even kijk ik in de ogen van dit angstige beest. Onbeschermd tegen weer en wind leeft dit dier bovengronds met als enige wapen zijn snelheid: 80 kilometer per uur. Hij heeft het tot 31 december durende jachtseizoen overleefd. Blijf gerust, ik loop snel door. Gelukkig nieuwjaar!

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten