Leefbaarheid

Wandelen met Sjaak en dan een vlucht nachtvlinders tegenkomen

Je trekt je wandelschoenen aan en voordat je het weet zie je kievitten eten zoeken voor de jongen, mieren het halve bos de hoop op slepen, merels rondvliegen… als je tenminste met Sjaak Bruggeman aan de wandel gaat. Want die heeft er oog voor en dan zie je veel meer.

Sjaak: Bij het nest van de boomvalken in de tiende populier is niets te zien. Het mannetje is waarschijnlijk even foerageren en het vrouwtje zit diep weggedoken op de eieren; daar ga ik maar vanuit. Kieviten zijn aan het badderen in de waterberging. Kijk, de rode bosmieren werken gestaag door. Er word wat afgesleept.

Twee jonge mereltjes vliegen moeizaam op uit het gras en kijk daar zit een buizerd bovenin de hoogspanningsmast en ja hoor dacht ik het niet laat ie zich met open gespreide klauwen vallen op een muis. Het voedseltransport tot aan het nest met jongen is nog geen driehonderd meter vliegen.

Hier langs de wetering ga ik het schouwpad op. Links het nog kaal ogende maisland. Drie kraaien worden weggejaagd door evenveel kieviten. Hoeveel jongen zullen uiteindelijk vliegvlug worden? Kijk daar komt ook een scholekster poolshoogte nemen. Rechts, aan de overkant, stopt de boer met grasmaaien. Oh, er word koffie op het land gebracht door moeder de vrouw. Das niet verkeerd. Ik heb ook wel zin, maar er komt niemand.

Zo, hier langs de bosrand maar weer terug naar huis dan. Gerommel, hoor ‘s, kijk ginder, donderkoppen boven Raalte! Onweer op komst, daar ben ik niet op gekleed. Snel dan maar naar de fiets. Oh, wacht even. Kijk, wat is dat dan? Daar waait zomaar een wolk vlindertjes, of wat is ‘t, uit de elzenboom naar beneden. Ik denk wel een stuk of twintig. Ze vallen al niet meer op in het lange gras. Eentje blijft zitten op het elzenblad. Apart zeg. Dat zie je niet elke dag. Groene schildwantsen? Nee, dat moeten volgens mij kleine groenuiltjes zijn. Of toch niet? Nachtvlindertjes zijn toch ’s nachts actief? Kijk daar! Snel, ik moet gaan! Daar komt onweer aan!