Gezondheid Leefbaarheid

Wandelen met Sjaak: dauwtrappen

Nog wezen dauwtrappen afgelopen Hemelvaart? Maakt ook niet uit eigenlijk. Als je dat wel deed ga je nu vast ook op andere dagen vroeg de veren uit. En als je niet dauw trapte, moet je even verder lezen om het virus te pakken te krijgen. Want dauwtrappen doe je niet alleen op Hemelvaart. Het kan altijd.

Sjaak Bruggeman ging donderdag ook: “Het is nog vroeg en de lucht is wat dreigend. Het is ietwat vochtig buiten. Toch maar een jasje aan dan. Voor ik ga dauwtrappen doe ik het eerst in het echt. Twee grote lijsters begroeten me bij de ingang en eenmaal op het bospad ben word ik getrakteerd op een ochtendconcert van allemaal bosvogels. Geweldig! De familie roodborsttapuitjes heeft zich wat teruggetrokken naar het midden van het heideveld. De witte kwikstaarten moeten nog even doorvoeren. Later op de dag worden ze onbedoeld gestoord bij het voeren van de jonkies door rustende wandelaars op het zitbankje.

Hier bij de noestige berk rechtsaf. Even bij het buizerdnest kijken. En kijk eens! Twee jongen kijken recht in de lens van een vroege dauwtrapper. Is dat even schrikken. Beide ouders zweven boven het nestbos. Ja, het is al goed, ik ga al weer.

How, daar moet ik uitwijken. Een zwarte naaktslak komt van rechts. Wel langzamer verkeer, maar hij heeft voorrang. Verstop je maar snel want de zon komt zo. Nu nog even langs het haviksnest. Kijk hier, een oude plukplaats van een uil. Een havik heeft, ik denk een ransuil te pakken gehad en daar nog een plukplaats van een houtduif. Maar er is geen alarm rond het nest en ook op het nest is geen enkele beweging. Misse boel! Het broedsel is waarschijnlijk gepredeerd in de ei- of jongenfase. Tja, er zijn niet veel natuurlijke vijanden die zo’n nest plunderen. Het zou een boommarter kunnen zijn of misschien toch verstoring door mensen? Ik hoop het niet.

Oei, is het al zo laat? Ik moet snel naar huis want we gaan dauwtrappen.”