Leefbaarheid

Wandelen met Sjaak: Low battery

“Ja Sjaak, als je gaat wandelen met als doel mooie foto’s te maken, dan moet je wel zorgen dat je de apparatuur op orde hebt!” Achteraf kunnen we dat makkelijk beoordelen. Maar gelukkig is het ook deze week weer gelukt. Het kwam allemaal net goed met een mooie wandeling en een mooie foto.

Door Sjaak Bruggeman

Ik rijd over de Staphorster Grote Stouwe. Deze stouwdijk is al in 1780 aangelegd om het vele Drentse water te keren vanaf het Meppelerdiep. Het was toen nog een nietig klein stroompje. Bij een ruilverkaveling is een dijk vlak langs het Meppelerdiep gelegd en sindsdien vinden er geen overstromingen meer plaats in deze vroegere uiterwaarden. Het is nu een natuurreservaat geworden waar waterinlaten en waterwindmolens nu voor een plasdras waterpeil zorgen.

Het vele riet is hier recent gemaaid en vanaf de stouwdijk heb ik een prachtig uitzicht op dit deel van de ondergelopen graslanden. Een honderdtal kieviten doet zich tegoed aan de vele wormen in het soppige land. Kijk, daar hipt een rietgors en daarachter staat een blauwe reiger.

Ginder zie ik twee kauwtje om beurten vanaf een knotwilg naar een kadaver in de waterplas gaan. Er zijn nog geen kapers op de kust. Een watervogel met zwemvliezen heef het loodje gelegd. Het is een buitenkansje voor deze mooie zwarte gedrongen vogels met hun zilvergrijze kopzijden.

Hier volg ik het pad door een houtsingeltje en dan maar terug naar de auto. Och, dat had ik hier helemaal niet verwacht! Daar in de verte. Een sprong reegeiten! Vier, en daar vijf! Ze zoeken elkaar op en bedenken wat te doen. Het liefst maak ik me onzichtbaar. Eén fotootje, maar wel snel dan. Oei, grijs en donker weer, de instellingen zijn fout. Shit, ‘Low Battery!’ Dan maar snel met m’n iPhone. Die maakt ook mooie foto’s. Nee hé! Die staat bij deze lage temperaturen ook al in het rood. 2 %, Battery Low!

En de reeën? Die zijn allang naar huis. Ik ga ook maar, als de auto tenminste start…