Tip van ’t Natuurlijk Huus: probeer eens puur te koken

Interessant? Deel het artikel

'@eigen foto tip natuurlijk huus
omelet met wilde diverse wilde gewassen

Met een natuurlijke manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over gezond eten, zonder die te grote hoeveelheden suiker en zout van de voedingsindustrie die een paar grammetjes geminderd zijn de laatste tien jaar.

Door Agnes Heethaar

Toen onze kinderen nog klein waren, gingen we met het eten koken back to basic. We vonden het belangrijk dat onze kinderen voor hun smaakontwikkeling, de pure smaak van het eten leren kenden. Dat betekende dat we geen pakjes, zakjes gebruikten en geen kant en klare sauzen. In de hoofdrol was de smaak van die bepaalde groente, fruit, graan, aardappel of kruiden.

Kwaliteit van industrieel voedsel

Teveel zout is niet goed, dus werd er volop met kruiden gewerkt. Om nog maar niet te spreken van al die E-nummers die aan het eten toe worden gevoegd. Nu schijnt het dat niet alle E-nummers schadelijk zijn. Er is een mooi boekje waar je in een overzicht snel kunt zien welke E-nummers je in ieder geval moet mijden.

Het is de vraag hoeveel er nog van de kwaliteit van het voedsel overblijft na verwerking in fabrieken en het overbrengen in blikken, potten, plastic zakjes, pakjes en na transport. Qua smaak gaat er niets boven producten direct van het land. Kruiden zijn gemakkelijk zelf te telen, in de vensterbank of een mooi plekje op je balkon of tuin. En als je het zelf hebt geteeld komt daar ook nog eens trots en tevredenheid om de hoek kijken. Het eten wordt er alleen maar lekkerder van en het respect en dankbaarheid voor de natuur groeit. En kinderen geef je er een goede basis mee voor hun leven.

Koken, maak het niet zo ingewikkeld

Het is soms zo jammer dat we zo iets ingewikkelds van het eten koken hebben gemaakt. Alsof je moet voldoen aan al die bijzondere recepten waarmee je om de oren wordt gesmeten. Worden die recepten in de supermarkt niet juist zo samengesteld dat er zo veel mogelijk ingrediënten inzitten, waardoor ze extra veel kunnen verkopen? We worden verleidt door het zogenaamde gemak.

Het is maar de vraag of het eten echt lekkerder wordt met al die ingrediënten en extra toevoegingen. Hoe lekker is een zoet stukje gekookte rode biet, of een rauwe wortel die je uit je vuist eet. De intense smaak van een radijsje of een blaadje rucola. Weet je nog wat je eet als er zoveel door elkaar is gemengd? Als het niet extra lekker is, heb je wel veel meer betaald en er extra werk aan gehad. Met minimale pure ingrediënten kun je eindeloos variëren en wedden dat je het lekker vind? En naast lekker, hoe gezond is uiteindelijk het eten wat je gekookt hebt. In basis is dat de belangrijkste functie van het eten. En met eenvoudig, puur en gezond koken, is kan dat heel lekker zijn en het is niet moeilijk.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.