Leefbaarheid

Stef Bleumink: ‘Het klimaat in onze duurzame woning is gewoon lekker’

Terwijl er nog volop wordt gebouwd op het nieuwbouwplan Salland II in Raalte, geniet de familie Bleumink al drie maanden van haar nieuwe woning. Een woning met een wel heel duurzaam karakter en dat is niet zo gek als je bedenkt dat Stef Bleumink al jaren in de techniek werkt. “Vanuit mijn werk heb ik veel raakvlakken met duurzaam bouwen”, vertelt hij. “Ik zit dicht bij het vuur en heb zelf de materialen kunnen selecteren. Ook een deel van het installatiewerk heb ik zelf gedaan en dat scheelt toch in de kosten.”

Warmtepomp
De woning heeft geen gasaansluiting, maar is voorzien van een warmtepomp. Deze pomp – gezien de subsidie- en vergunningsvoorwaarden geïnstalleerd door WKO Nederland – maakt voor het verwarmen en koelen van de woning gebruik van aardwarmte. “Ook het water uit de kraan wordt door de warmtepomp verwarmd”, vult Stef aan. “Hiervoor beschikt de pomp over een buffervat van tweehonderd liter en dus hebben we geen aparte boiler staan. Op ons dak liggen elf zonnepanelen om de energie voor de warmtepomp op te wekken.”

Constante temperatuur
Duurzaam is ook het ventilatiesysteem met warmteterugwinning. “Dit systeem benut de lucht die wordt afgezogen om de lucht die wordt ingeblazen op temperatuur te brengen”, legt Stef uit. “Het maakt dat we geen ventilatieroosters in onze ramen hebben en dus ook geen last van tocht. Zo zijn er weinig invloeden van buiten en profiteren we binnen van een constante temperatuur. Goede zonwering is nog wel van belang, want met al het glas is de zon natuurlijk wel van invloed op de temperatuur in huis.”

Slim bezig
Als diezelfde zon goed schijnt, gaat de slimme warmtepomp automatisch over op het verwarmen van de vele liters water in het buffervat. “In de praktijk is er altijd voldoende warm water op voorraad, ook als we ’s avonds willen douchen”, deelt Stef de eerste ervaringen. “Prettig is dat de installaties nagenoeg geen geluid maken en met de domotica kunnen we de temperatuur voor iedere ruimte apart instellen. Zo hebben we vorige maand vijfhonderd kilowattuur stroom verbruikt. Ik denk dat dit het gemiddelde verbruik per maand zal zijn en dus op zesduizend kilowattuur per jaar uit te komen.”

Nul op de meter
Om zelf in die zesduizend kilowatt per jaar te voorzien, krijgt de familie Bleumink er binnenkort nog eens twaalf zonnepanelen bij. “Ook komt er een pomp om onze tuin met grondwater in plaats van leidingwater te kunnen besproeien”, aldus Stef. “En dan zijn er nog wensen als een elektrische auto voor de deur. Ook denk ik aan accu’s om zelf de energie van onze zonnepanelen op te kunnen slaan, maar dan moet die techniek wel verbeteren.” Voor nu woont de familie Bleumink zeer comfortabel in haar woning met duurzame oplossingen op meerdere fronten.