Leefbaarheid

Oog in oog met uitbundige plantengroei

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

“Om sommige planten kun je gewoon niet heen,” vindt Diny Heidenrijk in haar wekelijkse bijdrage voor DuurzaaminSalland. “De Japanse duizendknoop bijvoorbeeld rukt zo erg op dat er met man en macht middelen worden uitgeprobeerd om die plant uit te roeien en dat lijkt nog niet zo makkelijk te zijn.”

De plant komt van oorsprong uit Japan maar voelt zich overal thuis en op elke grondsoort doet hij het uitstekend. Hij heeft zo’n groeikracht dat hij zelfs schade kan aanbrengen aan de funderingen van gebouwen, wegen en leidingen. Inheemse planten worden door hem verdreven helaas en er zijn geen natuurlijke vijanden. Bloembinders gebruiken de holle stengels vaak in hun creaties maar verder geeft de plant alleen maar kopzorgen.

De berenklauw is ook zo’n voorbeeld. Een exoot, maar fotogeniek, vindt Diny Heidenrijk: “In een weiland kwam ik deze prachtige reuzen berenklauw tegen. Hij kan wel vier meter hoog worden en is oorspronkelijk vanuit Azië hierheen gevoerd. Ik vind de enorme plant erg decoratief en fotogeniek; hij heeft een prachtig wit bloemenscherm en mooi gevormde bladeren. Zelfs als hij is uitgebloeid houd je een fraai skelet over van het bloemenscherm. Zo heb ik die eens gedroogd en een hele winter op de vaas gehad. In de kersttijd heb ik hem toen zilver gespoten. Je moet alleen wel heel goed oppassen want van de aanraking met het sap van de plant en de haren op de bladeren kun je pijnlijke brandblaren oplopen en houd je nog lang lelijke bruine littekens op de huid. Bij dieren ontstaan dezelfde reacties . Ik kan trouwens ook niet tegen aanraking met de geitenbaard (aruncus), een plant met bloempluimen die op een spirea lijkt want dan regeert mijn vel al net zo….

In het water, en daar heeft ons landje best veel van, zijn ook woekeraars te vinden zoals vederkruid en waterwaaier. Dit zijn eveneens exotische planten die hier van oorsprong eigenlijk niet horen maar erg enthousiast uitdijen. Hiervan ondervindt de scheepvaart veel hinder. Schroeven lopen vast in de wortels. Als recreant moet je soms waden door hele groene drijvende massa’s om in open water te kunnen zwemmen. Er bestaat zelfs een maaibeleid voor waterplanten!

’t Is maar dat je het weet!”