Biodiversiteit Leefbaarheid Milieu

Onze tuintjes samen kunnen het grootste natuurgebied zijn

Hoe help ik de dieren in mijn tuin? Die vraag probeerde ik te beantwoorden voordat ik het boek met die titel opengeslagen had. Een boek met een vraag als titel. Hoe ik dieren in mijn tuin help. Interessante tactiek is dat, mij een vraag stellen. Dat zet aan tot nadenken.

Door Harrie Kiekebosch

Ik vroeg me eerst af of ik überhaupt dieren mijn tuin in help. Want je moet ze wel eerst hebben, anders kun je ze niet helpen. En helpen met wat? Met eten vinden? Met bescherming bieden? Is mijn tuin een pauzeplek? Een kraamkamer? En echt waar, toen moest ik het boek van Helen Bostock Sophie Collins nog openslaan. ‘Inspirerende ideeën om het dierenleven in de tuin te verrijken’ is de ondertitel. Dat is nu al gelukt.

Vragen, vragen, vragen
Als je ín het boek beland bent, word je óók alleen maar met vragen om de oren geslagen. In de eerste persoon enkelvoud steeds. Niet ‘is grind diervriendelijk’ of ‘hoe help je egels’, maar ‘is míjn grind diervriendelijk’ en ‘hoe help ík egels’. Dat maakt het heel persoonlijk allemaal, alsof het ook echt om míjn tuin gaat en míjn dieren daarin. Dat speekt aan, dat maakt je verantwoordelijk, dat zet aan tot actie.

Actie!
Maar welke actie dan? Het boek verdeelt dat in categorieën. De lucht, de grond en het water in de tuin. Waarom jouw hulp, sorry, waarom míjn hulp en ondersteuning zo belangrijk is voor een goudvis, een roodborstje en allerlei piertjes, maar ook waarom mijn helpende hand zo’n belangrijke schakel in het geheel van de natuur is. Dat laatste dringt vooral door als je de oppervlakte van alle tuintjes van ons land afzet tegen natuurreservaten. Het boek is vertaald uit het Engels, dus het vergelijk komt uit Engeland: 40.000 vierkante kilometer tuintjes hebben ze daar. Meer dan alle natuurreservaten bij elkaar!

Natuurreservaat
Dus mijn tuin is een belangrijke schakel in het geheel. Ik ga er alles aan doen dieren te helpen. Maar hoe dan? Bijna 150 vragen verder weet je daar het antwoord wel op. Hoe maak ik van mijn gazon een bloemrijk geheel? Kan ik dieren naar mijn vijver verhuizen? Waarom houden vlinders van vlinderstruiken? Moet ik gevallen bladen laten liggen? Is tuiverlichting slecht voor dieren? Ik weet er alles van inmiddels.

Geen gif
Twee vragen uit het boek zou ik niet gesteld hebben. Mag ik spuiten tegen luizen? Er komt een rat in het vogelhuisje, mag ik gif gebruiken? Ik zou dat anders formuleren. Niet als vraag maar als dwingende opdracht: haal het niet in je hoofd gif te gebruiken in jouw tuin!!!

Tags

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten