Leefbaarheid

Natuurinitiatieven van vrijwilligers in het zonnetje – fietsroute

Varsenerveld

Op verschillende plaatsen in Overijssel zijn vrijwilligers bezig met het maken van plannen en beheren van een stuk natuur. Op 19 juni kun je een route fietsen langs een flink aantal van deze initiatieven, waar dan ook meteen open dag is.

Alvast een voorproefje: het Landje van Niets in Deventer…

Een natuurparel voor vogels, vlinders, libellen en amfibieën. Dat is wat de buurtbewoners van de Deventer wijk De Vijfhoek realiseren. Een groepje schapen zorgen voor lichte begrazing, in een bijenkast maken mensvriendelijke bijen honing uit de nectar van alle bloemen in de buurt. Laten we eens kijken hoe alles dit voorjaar weer tot bloei komt.

… en het prachtige Varsenerveld bij Ommen

Een klein stukje natte heide vormt een restant van wat eens een onmetelijk veengebied was. In 1998 besloot Henk Ruiter dat dit natuurgebied behouden moest blijven en te voorkomen dat het dicht zou groeien tot bos. Inmiddels beheert hij samen met een betrokken vrijwilligersgroep al ruim 20 jaar dit prachtige Varsenerveld. Daardoor is de oorspronkelijke kenmerkende soortenrijkdom bijna volledig teruggekeerd. Een plek om te koesteren én te bewonderen.

Ken jij een mooi natuurinitiatief dat niet op deze dag mag ontbreken? Dat kan zowel in de uitvoering als in het beheer zijn. Meld dat dan bij info@natuurenmilieuoverijssel.nl