Leefbaarheid

Met open oog zien dat de natuur in de winter helemaal niet saai is

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Wandelen in een kwakkelende winter lijkt misschien wat saai in een natuur die in de ruststand staat. Maar dat is niet zo als je met open oog je omgeving de kost geeft. Laat dat maar aan Diny Heidenrijk over, die altijd haar fotocamera meeneemt en daardoor vanzelf beter om haar heenkijkt. Ze komt daardoor altijd allerlei interessante dingen tegen.

Door Diny Heidenrijk

Vandaag gaan we een eindje lopen op de Sallandse heuvelrug of zoals wij altijd zeggen de Nijverdalse berg. We parkeren bij het buitencentrum en volgen een van de routes die hier beginnen. Kijk, na zo’n honderd meter wordt mijn oog meteen al getrokken naar een aantal grote lange kegels die onder een dennenboom liggen. Zo te zien ben ik niet de enige die ze heeft opgemerkt want er liggen veel bruine vliesjes en bastjes naast. Een teken dat een hongerige eekhoorn of gaai er zaadjes uit heeft gepeuterd. Of een bonte specht heeft zo’n dennenappel ergens in een boomholte gedrukt en is er daarna met z’n sterke spitse snavel in aan het hakken geweest, een smidse heet dat.

Een eindje verder staat een grote berkenboom met een heksenbezem erin. Hier heeft een schimmel in de bast ervoor gezorgd dat er uit een tak heel veel zijscheuten met vertakkingen zijn gaan groeien. Gelukkig heeft de boom daar niet zoveel last van. Maar een heksenbezem spreekt wel tot de verbeelding natuurlijk. Een (heksen)bezem naast de deur zou kwade geesten weghouden volgens een aloud bijgeloof. Omdat de bomen nu kaal zijn in de winter valt zo’n aparte wildgroei meteen op.

In en tussen de bomen vliegen allerlei vogeltjes rond. Ik meen vinken en mezensoorten te herkennen. Hé geel, dus waarschijnlijk ook sijsjes die dol zijn op de zaadjes van de berkenbomen.

Her en der zie ik dode bomen in deze omgeving. Men laat die tegenwoordig staan omdat deze zorgen voor biodiversiteit in het bos. Misschien oogt het wat rommelig maar zo krijgen allerlei (korst)mossen, schimmels en insecten de ruimte. En insecten trekken weer diverse vogelsoorten aan. Moet je zien, deze boom heeft volgens mij wel wat weg van een dier. Als ik mijn ogen half dichtknijp zie ik toch duidelijk het silhouet van een rendier of oude stramme eland met een gewei.

Hoezo saai en niets te zien in de winter…

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten