Biodiversiteit Leefbaarheid

Met open oog: op hoge poten

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Op het Sallandse platteland leven veel soorten vogels. Wanneer je door de omgeving fietst en met aandacht om je heen kijkt zie je van alles. Je bent daar extra alert op als je een fotocamera bij je hebt. Diny Heidenrijk doet dat. En iedere week kijken we een keer mee door haar lens. Wat opvalt is de hoeveelheid ooievaars.

“Jaren geleden waren ze zo goed als helemaal verdwenen uit het landschap maar nu is het heel gewoon wanneer je er zelfs een paar tegelijk ziet rondstappen. Als je de tijd neemt om ze eens een poosje te observeren kun je opmerken dat ooievaars ook samenwerken. In de uiterwaarden van de IJssel telde ik eens dertien ooievaars op één perceel. Ze bewogen zich in een rij naast elkaar voort door het grasland en dreven zo hun prooien op! Hoe kien!

Een andere tactiek  is een ander het werk voor je laten doen. Als een boer zijn land omploegt heeft hij vaak gezelschap van een hele groep meeuwen of ooievaars. Ze komen achter de tractor aan zo om hun kostje bijeen te scharrelen in de omgewoelde aarde.

Steeds vaker zijn er hier in Salland bewoonde ooievaarsnesten te zien zoals in Den Nul bij het informatiecentrum. Daar is van dichtbij mee te maken hoe zo’n vogelechtpaar verliefd staat te klepperen tegen elkaar; ze maken sierlijke bewegingen en wrijven met hun nekken en snavels langs elkaar. Daarna wordt er een paar jongen groot gebracht.

Als je bij Wijhe de IJssel oversteekt met de pont, rechtsaf slaat en een eindje over de dijk fietst, staat er naast de molen ook zo’n paal met een nest erop. Vanaf de hoge dijk heb je een prachtig gezicht op zo’n vogelgezin van heel dichtbij.

Er is met succes een fok- en beschermingsprogramma toegepast. De stand is weer op peil en het hulpprogramma is gestopt. Maar stel je voor dat ze waren uitgestorven. Hoe was het dan met de aanvoer van baby’s gegaan? Gelukkig zie ik geregeld ergens bij een woning de attributen die erop wijzen dat de ooievaar langs is geweest 😉

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten