Leefbaarheid

Met open oog: naar Twieg op de warmste februaridag

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

25 februari 2019, wist de weerman ’s avonds op te tv te melden, was de warmste 25 februari ooit. Voor Diny Heidenrijk natuurlijk reden de hele dag buiten te zijn. En als zij naar buiten gaat, neemt ze altijd haar fototoestel mee, want dan zie je vanzelf meer om je heen. Eens in de week kijken we met haar mee door de lens van camera.

“We hoorden van een kennis dat sinds het weekend de wulpen terug waren in het Lierderbroek, dus een route gefietst die daar heen voerde. Prachtig weer, stralende zon, blauwe luchten en kwetterende vogels alom. Meerdere zilver- en blauwe reigers in de weilanden, een buizerd en een torenvalk op paaltjes en op afstand in de lucht een vlucht kieviten zien buitelen, maar geen wulpen. Wel veel drukke boeren die hun gierkelders leegden op het land, lentelucht…

Vervolgens via Windesheim naar Herxen en daar de dijk op richting Wijhe. Maar eerst even kijken hoe het twieg erbij ligt. Van verre zagen we de rode kleur al opvlammem. Dichterbij gekomen zagen we echter dat het grootste deel plat lag, er werd gemaaid! De kans om wat wijzer te worden en vragen te stellen aan een paar mannen die de twijgen aan het bundelen waren. Zij blijken zijn van Natuurbeheer te zijn en gebruiken deze twijgen voor eendenkorven. Voor meer informatie verwezen ze me naar de man die achterop het veld bezig was met een maaimachine.

De maaier blijkt uit Utrecht te komen en wordt elk jaar door Stichting Windesheim ingezet voor het snijden van de twieg. “Mijn vader deed dat al vanaf de jaren 60. Ik heb het inmiddels overgenomen van hem”, vertelt hij. Vroeger werd er met de hand gemaaid maar dat is al lang geleden. De twijgen die een jaar oud zijn worden voor manden en eendenkorven gebruikt en de langere twee jaar oude voor schuttingen en andere afrasteringen.

Als hij hoort dat ik uit Raalte kom meldt hij dat de mandenvlechter van de Sallandse Bottermarkt (die ik goed ken) ook bij hem zijn twijgen haalt. “Het is een uniek stuk grond hier”, zegt hij. Dus zuinig op zijn. Ik vertel over Duurzaam in Salland en hij gaat akkoord met plaatsen van foto’s van hem en zijn werk in de twieg.”