Leefbaarheid

Met open oog naar die mooie heide kijken én naar de toren van Palthe!

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

De heide bloeit.

Augustus is de maand dat je toch echt een keer een rondje moeten maken richting de Sallandse heuvelrug. Want de heide bloeit. Diny Heidenrijk ging van de week ook kijken en dan gaan we altijd mee. Wat zij neemt altijd haar camera me en dan zie je onderweg zo veel meer.

“Vanuit Raalte fietsen we langs het Boetelerveld over de Raamsweg naar Haarle. Daar gaan we de Bergweg op. Eerst loopt het fietspad door het bos maar op een gegeven moment verandert het landschap. Het wordt opener en we zien veel pollen pijpenstrootjes gras. Her en der staan vliegdennen en berkenbomen. En dan: de glooiende velden met paarse struikheide! Het blijft een mooi gezicht en dat zo dicht bij huis eigenlijk. Wat heeft het Sallands landschap toch veel gezichten.

We nemen de Bergweg en de naam zegt het al: het pad loopt geleidelijk omhoog. Op het hoogste punt stappen we even af om te genieten van het heuvelachtige uitzicht. Maar oh, wat is het droog, en wat ligt er al veel blad onder de bomen. Ook de heide heeft te lijden van de droogte van zowel vorig jaar als dit jaar. Er staat zelfs een informatie bord dat aangeeft dat de heide daarom minder uitbundig bloeit dan normaal. Ook met de insecten en dus de vogels gaat het minder…. Wanneer we op een bankje pauzeren missen we echt de libellen en vlinders en nergens schiet een salamander over het pad weg.  Vorig jaar maakte ik op dit  zelfde plekje nog foto’s van de rode heidelibel. Nu zien we er geen een……

Vlak voor Nijverdal maken we een bocht en keren we uiteindelijk terug via de Paltheweg, genoemd naar de karakteristieke Palthe toren op het landgoed De Sprengenberg. Het huis is gebouwd in de jaren 1898 – 1910. Het landgoed maakt deel uit van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Wat ons opvalt is dat de lijsterbessen al volop oranje kleuren. En de bijna zwarte vlierbessen en de rode bessen van de Gelderse roos zullen veel gaan vogels trekken. Maar voor mijn gevoel zijn ze wel erg vroeg rijp dit jaar? Langs de weg zien we dat de eikenbomen al veel eikels laten vallen maar dat zijn wel heel kleine. Mooi droog zonnig weer is fijn om er op uit te gaan maar we hebben toch echt geregeld water nodig. Dus mocht het weer omslaan en het gaan regenen zul je mij niet horen klagen, tenminste een paar dagen niet 😉 “

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten