Met open oog naar ‘de visser’ kijken

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)  ijsvogel
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Plons! Het water spat hoog op. We zitten met Diny Heidenrijk in een observatiehut naar een vissende ijsvogel te kijken. Diny is altijd op pad met haar fotocamera en ziet daarom veel meer om haar heen. Hoe ze dit keer die ijsselvogel heeft vastgelegd: als dat geen prijswinnende foto is…

Door Diny Heidenrijk

Voor ik met mijn ogen kan knipperen schiet er een blauwe flits voor me langs het water in. Vanuit een observatiehut zie ik een vissende ijsvogel aan het werk. Even later komt de vogel boven met een visje in zijn snavel. Hij gaat weer op een tak, de zitpost, boven het water zitten en mept de vis eerst flink tegen de tak. Daarna wordt de vis met de kop naar voren ingeslikt. Zo, dat zit erin en smaakt naar meer.

Het is een mannetje want de onderkant van zijn snavel is zwart terwijl die bij een vrouwtje roodoranje is. Hij schudt met zijn veren, hipt even op en zit weer klaar om te loeren naar een nieuw hapje. De volgende twee visjes worden ook met een pijlsnelle duik gevangen en verdwijnen even makkelijk via de snavel in zijn buik. De vierde vis echter wordt met de kop naar voren in de snavel mee genomen. Zou hij soms verkering hebben en deze naar zijn vrouwtje brengen? Zit ze al op een nest of moet hij haar nog verleiden met een lekker visje? Het liefst eten ze visjes maar ze lusten ook allerlei waterinsecten.

IJsvogels graven wel een halve meter lange tunnel in een oever of tussen de wortels van een boom langs helder visrijk water. Hierin nestelen ze. Handige plek met een visleverancier zo voor de deur. Ze beginnen al vroeg met broeden vanaf februari/maart en hebben meerdere legsels achter elkaar. Dat is maar goed ook want in strengere winters sneuvelen heel veel ijsvogels. Deze vogel trekt namelijk niet weg maar blijft in ons land. Pa en ma leren de jonkies maar een paar dagen hoe zelf te vissen en daarna moeten ze het echt zelfstandig doen omdat hun ouders beginnen aan een nieuw legsel.

Hoe ze aan de naam ijsvogel komen snap ik eigenlijk niet want ijs is de grootste vijand van deze kleurrijke vogeltjes. Ook verontreinigd water heeft lange tijd het aantal flink doen minderen. Gelukkig worden er de laatste jaren meer maatregelen getroffen die de waterkwaliteit hebben verbeterd zodat we de ijsvogel vaker zien!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.