Leefbaarheid

Met open oog kijken naar het samenspel tussen mens en dier

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Ergens schuin achter ons klinkt het geluid van belletjes. Het komt steeds dichterbij en opeens verschijnen daar tussen de heidepollen schapen. Dat is nou zo mooi als je met Diny Heidenrijk op pad gaat. Ze neemt altijd haar fototoestel mee als ze de natuur intrekt. Dan zie je altijd veel meer. Maar je gaat ook beter luisteren!

Door Diny Heidenrijk

“Kijk nou, we treffen een schaapskudde op de Sallandse heuvelrug! Even later zijn we omringd door schapen die al foeragerend hun weg zoeken over de heide. Er zijn ook een paar honden bij die onvermoeibaar heen en weer rennen om de kudde zodanig te drijven dat ze precies die kant opgaat zoals hun baas, de schaapherder het wil.

Een schaapskudde vergroot de biodiversiteit in dit gebied. Door de heide gefaseerd te begrazen verjongt de heide en krijgt gras geen kans om het terrein te veroveren. De schapen zorgen tevens voor de verspreiding van zaden en kruiden en die trekken weer andere dieren aan, zoals insecten en vogels. Ik zie de schapen, op hun achterpoten staand, knabbelen aan jonge opslag van berkenboompjes en zo voorkomen ze dat het open heide landschap verandert in bos.

Mooi om te zien hoe goed de herder en de bordercollies op elkaar zijn ingespeeld. De honden houden constant en heel alert de herder in de gaten, geen beweging of gebaar ontgaat ze. Zo gauw het hoge geluid van een fluitje klinkt springen ze op en beginnen rondom de schapen te rennen. Is hun opdracht naar wens uitgevoerd dan gaan ze weer naast de herder zitten wachten op het volgende commando. Het zijn echte werkhonden die ervan houden hele dagen actief te zijn met het drijven en hoeden van de kudde.

Zo trekt de hele meute langs ons heen en langzaam verdwijnt de herder met zijn dieren uit beeld. Het geluid van de belletjes klinkt steeds zachter en verder weg tot het weer helemaal stil is. Wat een mazzel dat onze routes elkaar kruisten; het blijft altijd een belevenis zo’n ontmoeting met een schaapskudde!  Wij vervolgen ook onze weg en lopen terug naar het info centrum op de berg voor een lekker warm bakje koffie.”

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten