Leefbaarheid

Met open oog kijken naar het hoge water

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Er is veel regen gevallen in Duitsland de laatste tijd. Nou dan kunnen we er op wachten: een aantal dagen later begint hier het water in de IJssel te stijgen. Bovendien is het in het afgelopen weekend springtij geweest en kwam er een storm voorbij. Alle uiterwaarden lopen als gevolg daarvan langzaam maar zeker onder en de rivier wordt steeds breder.

Voor Diny Heidenrijk alle reden er maar eens op uit te trekken met haar camera. En zoals we gewend zijn, komt ze dan altijd huis met de mooiste plaatjes.

“We staan te kijken in Wijhe bij de loswal. Nu, een paar dagen later, waait het nog steeds flink maar het water zakt alweer wat. Het blijft toch een bijzonder gezicht zoals dat bankje waarvan nu alleen de rugleuning nog boven het water uitsteekt. En daar een verkeersbord midden in het water dat waarschuwt voor een stijging van 20%… De veerweg naar de pont staat ook voor een gedeelte onder.  Het Wijhese veer is daarom vanaf zaterdagavond al uit de vaart. Moet je naar de overkant dan kun je nog wel met de pont van Olst. De weg naar dat veer ligt namelijk een stuk hoger.

Een groep ganzen zwemt tussen de draadafrastering door en deint pal naast de weg op de golfjes. We worden bekeken en als ik op mijn hurken ga zitten om een foto te nemen komen ze nog dichterbij. Zacht gakkend  poedelen ze voor mij heen en weer.  Paarden en koeien die in de uiterwaarden liepen zijn tijdelijk naar andere droge plekken gebracht.

Ik ben altijd weer verbaasd wat er met dat hoge water mee komt drijven naar de kant. Stukken plastic die blijven haken achter de struiken die nu in het water staan. Kijk daar drijven wat plastic flesjes en stukken hout op het water en hier hangt touw aan het prikkeldraad. Ik zag verderop zelfs een kapotte handschoen tegen de oever liggen en een oude modderige gymschoen. Hoe komt dat daar terecht? Waar komt het vandaan? Als het water weer zakt zie je daaraan later hoe hoog het is gekomen. Laten we onze troep en afval beter opruimen. Dat komt de natuur, zowel de flora als de fauna ten goede.”

 

 

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten