Leefbaarheid

Met open oog ijsbloemen bekijken

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Het wil nog niet echt winteren. Maar we hebben inmiddels een paar keer lichte nachtvorst gehad en dat is tegenwoordig al heel wat…De natuur reageert daar op een heel eigen wijze op en Diny Heidenrijk zag dat toen ze na het douchen het badkamerraam open zette om te luchten.

Door Diny Heidenrijk

Wauw, op het platte dak boven de keuken en garage is zo te zien een nieuw soort dakbedekking ontstaan. We hebben zowaar een daktuin gekregen met een bloementapijt. Het lijkt of er vannacht een grafisch kunstenaar aan het werk is geweest. Ik sta er een hele tijd naar te kijken en zie steeds meer bloem- en bladvormen. Het lijkt ook wel op Brussels kantwerk zo fijntjes. Hup, gauw naar beneden om een trapje en mijn fototoestel met de macrolens te halen. Zo nu voorzichtig door het badkamerraam naar buiten op het dak klauteren en dit bijzondere natuurverschijnsel fotograferen.

Het doet me denken aan vroeger toen ik klein  was. De huizen hadden nog enkel glas en in de woonkamer stond een kolenkachel, later vervangen door een gashaard.  Op de bovenverdieping werd er niet gestookt. Als je dan in de winter ’s morgens wakker werd kon je niet naar buiten kijken omdat de ramen bedekt waren met ijsbloemen. Door vlak bij het raam te gaan staan en er op te ademen smolt er wat van het ijslaagje weg en zo maakten we dan kijkgaatjes. Onze adem kwam in wolkjes uit de mond. Brr, we gingen daarna snel naar beneden om bij de kachel warm te worden.

Mijn dag is door dit lichte wintersfeertje helemaal goed begonnen. Na het ontbijt en een kopje thee ga ik een rondje door het park maken. Het voelt best fris, we zijn ook nog niets gewend. Kijk eens wat dat nachtvorstje hier heeft gedaan: een wit gazon dat winters aandoet. Glinsterende ijskristalletjes aan elk grassprietje. De blaadjes die op de grond liggen hebben een wit suikerrandje. Langs de rand van de vijvers ligt een eerste vliesdun laagje ijs. Van mij mag de winter wel doorzetten zodat we helder vriezend weer krijgen! De ijsbaan in het dorp is afgebroken maar wie weet kunnen we dan hier op de vijvers verder gaan met schaatsen…