Biodiversiteit Leefbaarheid Milieu

Met open oog het platteland op

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Diny Heidenrijk trekt vaak de natuur in met haar fototoestel. Als je zo’n extra oog bij je hebt, zie je veel meer. En daarom kijken we wekelijks een keer mee door haar lens. Het mooie van goed kijken en dus meer zien, is dat je ook gaat nadenken, een beetje gaat mijmeren. Dat de natuur ons gul geeft. Vooral als de balans goed is.

Diny Hidenrijk: “Wonen op het platteland is echt een voorrecht. Zeker in deze tijd van het jaar denk ik dat geregeld. Je fietst de straat uit en bent buiten. Welke kant  je ook op gaat overal is het landschap zo mooi! Zoals op deze afbeelding langs het Overijssels kanaal net buiten Raalte Noord.

De natuur is uitbundig: prachtige wilde planten en kruiden steken goed af tegen de groene weilanden. Een lust voor onze ogen, maar ook een lust en een must voor de insecten. Die worden door die bloemenpracht via kleuren en geuren gelokt om nectar te halen en zodoende bestuiven zij de bloemen. Gevolg: zaadvorming en het voortbestaan van de plant is weer voor een jaartje verzekerd. De insecten lokken op hun beurt weer vogels aan die deze kriebelbeestjes graag lusten en zo aan hun kostje komen. Daarnaast vinden jonge dieren in dat hoog opgeschoten groen bescherming tegen vijanden.

Het is de ‘circle of live’ en alles leeft in samenhang met elkaar. Een juiste balans is hierbij van het grootste belang.

Ook wijzelf zijn er bij gebaat want de natuur levert ons voedsel: groente, aardappelen, granen, fruit;  dieren zijn onze leveranciers voor vlees, eieren, melk, honing. De natuur is gul voor wie er goed voor zorgt en er verstandig gebruik van maakt. Wij hebben ook schone lucht nodig om te leven en daar zorgen de planten en bomen voor: zij zetten zonlicht om in energie. Vervolgens  wordt deze energie gebruikt om CO2 en water om te zetten in suikers en daar komt dan weer zuurstof bij vrij. Zuurstof, voor ons de eerste levensvereiste!

Daarnaast kunnen we in de natuur bij komen. Even weg uit een druk en vaak hectisch bestaan komen we in de vrije natuur weer tot rust. Hier kunnen we ontspannen en genieten. Kunnen we onszelf weer opladen. Sporten in de natuur is voor velen zowel een plezierige manier om de vrije tijd door te brengen en tegelijkertijd te werken aan een gezond lichaam en gezonde geest . Laten wij zorg dragen voor een evenwichtige natuur.”