Met open oog: Gewenste en ongewenste gasten

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) vogel
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Hij stond er altijd nog bij, in de tuin van Diny Heidenrijk, die buxushaag. Maar “O jé, helaas moet ik toch echt toegeven dat wij nu ook aan de beurt zijn: de buxusmot heeft hier met succes voor nageslacht gezorgd.”

Door Diny Heidenrijk

Ik loop door onze tuin en ben bezig met het inspecteren van de buxus haagjes. Een aantal struikjes zijn al helemaal kaal gevreten en op meerdere plekken zitten dorre stukken. Als ik goed kijk zie ik overal groene rupsen met een zwarte streep over de rug die met constant malende kaken blaadje na blaadje verorberen….Tja wat is wijsheid in deze: nou zeker niet spuiten met gif! Dan krijgen vogels die de rupsen eten dit ook binnen en dat willen we niet. Afknippen is een optie maar wanneer de struikjes eventueel opnieuw gaan uitlopen komen de motten ook terug. Dat wordt dan een repeteer gedoe en ergernis. Er zit helaas niets anders op dan alle buxus eruit spitten en te vervangen door iets anders.

Vorig jaar had ik al eens een foto gemaakt van een voor mij onbekende vlindersoort. Bij het googelen daarna bleek dat het de buxusmot was…. en ja hoor, toen konden we er natuurlijk op wachten! De hoop dat de vele vogels die in onze tuin nestelen en foerageren deze overvloed van voer wel weg zouden vangen wordt helaas niet vervuld.

De kool- en pimpelmezen komen van verder weg aanvliegen met kleine lichtgroene rupsjes en het stel zwartkopmezen geeft zo te zien de voorkeur aan spinnetjes, langpootmuggen en andere gevleugelde insecten. Het is leuk om die laatste vogeltjes te observeren bij hun aan- en afvoerroute. Het mannetje vertrekt naar rechts en het vrouwtje naar links vanaf het nest. Het vrouwtje met haar bruine petje komt terug via de berk, de prunus en vanuit de gouden regen floept ze de klimhortensia in waar ze het nest hebben gebouwd. Het mannetje (zwart dekje op de kop) komt terug via de hazelaar, de sering en maakt ook in de gouden regen zijn laatste tussenstop voordat hij zijn jongen voert. Ik sta versteld hoe vaak ze per dag wel niet heen en weer vliegen! En hoeveel insecten er worden opgepeuzeld door die kleintjes. Mooi dat nieuwe leven.

Daarnaast hebben we helaas het kapotte nest van de heggenmus onder de klimop gevonden, waarschijnlijk verstoord door een loslopende kat. Het nestje zat ook maar op één meter hoogte…

Al met al hebben we vele gasten in onze tuin zowel gewenste als ongewenste…..

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.