Klimaat Leefbaarheid

Met open oog genieten van de hoogmis van de zomer

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Hoogzomer, de natuur is uitbundig op dit tijdstip. Tijdens een tochtje door de omgeving ziet Diny Heidenrijk dat alles om ons heen haast volgroeid is en rijpt. Ze ziet altijd veel meer, omdat ze altijd haar fotocamera bij zicht heeft. Om mee te genieten gaan qwe iedere week een keer mee op pad.

Diny Heidenrijk: “De maïs staat manshoog en de kolven worden dikker. Her en der zie je ook een mooi perceeltje met rogge.  De dikke aren wiegen in de wind. Tijd om te oogsten. Aan de fruitbomen beginnen appels en peren al te kleuren. Langs sloten en in bermen zien we de bramen aan de struiken al flink rood worden, plekje onthouden!  Hmmm als ze paars zijn moeten we hier terug komen en plukken. Een potje zelfgemaakte bramenjam brengt me meteen terug naar mijn jeugd bij mijn moeder en tante Annie in de keuken waar ik mee mocht helpen…

Aardbeienjam , bosbessenjam, vlierbessensap maken, of zoetzuur van komkommers. Het hele jaar spaarden we lege potjes om er in de zomer een voorraad in aan te leggen. Op de zelfgemaakte appeltaart kwam een laagje zelfgemaakte abrikozenjam. Mooie herinneringen.

Ook aan de bloemen die nu in bloei staan zie je dat het seizoen al weer vordert, kijk die zonnebloemen eens. In het Frans heten ze tournesol (letterlijk vertaald: draai zon). En inderdaad de bloemen draaien in de loop van de dag hun hart mee met de zon. Ze lijken ook met hun gele hoofden op zonnetjes. Deze bloemen zijn voor mij het toppunt van de hoogzomer en ik vind ze heel fleurig. Als ze uitgebloeid zijn vinden de vogels de zonnebloempitten in het bloemhart heerlijk.

Diverse soorten kamille laten hun witgele bloemetjes zien en die kun je drogen. Heb je hier thee van getrokken dan zul je lekker slapen! Verder zie je in de bermen nu de witte bloemschermen van de wilde peen en het gele boerenwormkruid. In de sloten staan de rietsigaren statig rechtop. Waterlelies zijn op hun mooist. Als je een poosje naast de waterkant gaat zitten zie je dat kikkers graag zonnebaden op zo’n groot waterlelie blad. Libelles gebruiken die bladeren juist als platform om te landen en op te stijgen. Hoogzomer en de natuur toont haar weelderigheid.”

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten