Met open oog een vogel-punker zien

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) punker vogel zaadje
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

“Soms heb je geluk en vandaag heb ik dat” begint Diny Heidenrijk deze week haar natuurervaring. Als je die zin leest en de foto erbij ziet weet je gelijk wat ze bedoelt.

Door Diny Heidenrijk

Tijdens een tochtje langs het kanaal zitten we even te genieten in het zachte voorjaarszonnetje op een bankje. Achter ons is de afslag naar de Krieghuusbelten, een vakantiepark dat niet te zien is door het bos waar deze camping door omgeven is. En die momenteel door het coronavirus gesloten is.

Er komen geregeld fietsers langs op weg van of naar het dorp. Aan de overkant van het water heeft een man er stevig de pas in en een herdershond sjouwt met een dikke stok in de bek voor hem uit. Opeens een beweging in mijn linkerooghoek en op een mossig plekje tussen de bomen scharrelt een kuifmees! Een vogeltje met zo’n kekke kuif op zijn kop. Het is de punker onder de mezensoorten. Wat ook bijzonder is dat hij alleen in Europa voorkomt.

Ach en weg is hij al weer, wat een vliegensvlugge fladderaar. Hij houdt zich net als zijn familielid de zwarte mees het liefst op in een omgeving waarin naaldbomen staan en in de winter eten ze hiervan de zaden. ’s Zomers staan er vooral insecten op hun menu. Wat een geluk dat mijn oog er net op viel!

In een vogelhut in het bos kun je ze lokken door te strooien met een zaadmengsel en dan wordt het een wedstrijd: krijg ik de kans om de kuifmees te fotograferen voordat hij weer weg is of is hij me te vlug af! Andere familieleden van hem laten zich makkelijker en vaker zien. De pimpel- kool- en staartmezen komen geregeld op bezoek in onze eigen tuin. Pimpels en koolmezen broeden ook in de daar opgehangen nestkastjes. De kuifmees maakt echter z’n nest het liefst in het zachte hout van een boom, terwijl de zwarte mees onder de grond nestelt tussen de wortels van een boom.

Dan hebben ze nog een andere familietak: de glanskop en de matkop mees. De naam geeft aan wat het enige verschil is. Deze soorten heb ik ook wel eens gezien in de tuin maar of het nou de glans- of matkop was…

We staan op van het bankje en fietsen door richting Lemerlerveld. Via een andere route keren we terug naar Raalte. Heerlijk zo’n ommetje.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.