Biodiversiteit Leefbaarheid

Met open oog die lieve Reynarde de vos aankijken

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Als je een camera bij je hebt zie altijd meer dingen om je heen. Zo zat Diny Heidenrijk lekker te pauzeren en bewoog er iets roods een eindje verderop. Een vos! Dat soort waarnemingen maakt het de moeite waard ens in de week mee op pad te gaan.

Diny Heinderijk: “De weidevogelstand gaat achteruit in Nederland; geregeld komen hierover berichten in het nieuws. Over de oorzaken is men het niet eens, het ligt er maar net aan vanuit welke hoek hier naar gekeken wordt. Natuurbeheerders laten zich kritisch uit over boeren en hun omgang met het land. Boeren geven predators de schuld waaronder de marter en de vos.

Tijdens een fietstochtje door ons Sallandse land is het heerlijk om te picknicken in de luwte van een bosrand. Op een stuk plastic tegen mieren, teken en ander ongedierte, thermoskan met hete koffie, broodje erbij in de vrije natuur: hoe mooi is dat!

Vogelgeluiden om je heen en met de verrekijker de omgeving bespieden. Kijk daar loopt opeens iets roodachtigs door het gras… Een vos!  Zo heel vaak krijg je niet de gelegenheid om er eentje te spotten in het veld. Als het dan gebeurt is het helemaal te gek dat het een moervos blijkt te zijn met jong! Nu nog zien om dat tafereeltje op de foto te krijgen. Yes, het is me gelukt! Wat een mooi beest is het toch vind ik. Jammer dat dit dier zo’n slecht imago heeft. En dat is al zo vanaf de oudheid.

In fabels komt de vos als slim, sluw, bedriegend en berekenend over. Hij weet feilloos de zwakke kanten van anderen te vinden en uit te buiten. Heel beroemd is de fabel van de franse schrijver Jean de la Fontaine: ‘de raaf en de vos’. In dit verhaal weet de vos met mooie praatjes en vleierij een kaas te stelen van de raaf. Een ander bekend Nederlands  dierenepos uit de Middeleeuwen begint met de woorden ‘Van den vos Reynarde’.

Ook tegenwoordig zie je de figuur van de vos vaak als een onsympathiek figuur gebruikt  worden in strips en tekenfilms; denk maar aan Lowieke de Vos in de Fabeltjeskrant.

Als kind woonde ik naast buren waarvan de man een enthousiast  jager was. En zijn vrouw had een jas waarop een vos als kraag was genaaid. Dat intrigeerde me toen enorm…

Al met al blijft Reintje de vos een spraakmakend beest!”

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten