Biodiversiteit Gezondheid Leefbaarheid

Met open oog: de roze knotsbloem

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) met open oog

Diny Heidenrijk merkt tijdens haar tochten door het Sallandse land duidelijk dat de zon al meer aan kracht wint. Diny laat ons iedere week een keer meekijken door haar camera. Als je die meeneemt, zie je namelijk als vanzelf veel meer om je heen.

Diny Heidenrijk: Het is nog vroeg in het jaar, begin maart, maar de zon krijgt al meer kracht. Heerlijk die eerste veelbelovende zonnige dagen waarop mensen en dieren meteen actiever worden. Vogels fluiten volop en slepen met allerlei nestmateriaal, mensen rommelen in huis en tuin of trekken er op uit de natuur in.

Ik fiets eens langs het kanaal richting Deventer en zie dat er al hele stukken van het winterbruine riet langs het water zijn gesnoeid. Je kunt zo goed over het kanaal uitkijken en de waterhoentjes druk in de weer zien met takjes voor hun nest in aanbouw. Er zwemmen ook een paar futen, mooi zoals die opeens onder water verdwijnen en een heel eind verder weer boven komen, het lijken wel kleine duikbootjes.

Ik ga verder langs de Veldkampbrug, de Spekhoekbrug en de Zonnebergerbrug. Hier zie ik langs de oever grote lange stelen met veel roze bloemetjes uit de kale grond komen: groot hoefblad. De bloemstelen kunnen wel een meter hoog worden. Het is een bijzondere plant want eerst komen de bloemen en pas twee weken later de reuzengrote bladeren. Een naaktbloeier zogezegd. Al in de oudheid gebruikte men deze plant om zijn geneeskrachtige werking tegen huidzweren. In de Middeleeuwen zei men pestwortel omdat de wortel gebruikt werd tegen koorts en de pest. Andere bijnamen zijn: boterklis, dokkebladeren en stinkblad. Tegenwoordig wordt hij nog steeds gebruikt (o.a. in de homeopathie) omdat het goed schijnt te werken tegen hooikoorts en migraine. Ook bij kneuzingen, (brand)wonden, maag- en darmklachten kan hij verlichting geven. Een bijzondere plant dus die ik hier zomaar langs het kanaal zie staan…

Toch heeft de plant nog een andere bijnaam: ‘allemansverdriet’ die er op duidt dat hij ook een andere minder prettige eigenschap lijkt te hebben. Het is namelijk een sterke woekeraar en moeilijk onder controle te houden. Ikzelf noem hem ‘roze knotsbloem’, een fotogenieke plant.