Biodiversiteit Leefbaarheid

Met open oog de prachtige schemer zien

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Je hoort wel eens van mensen die op pad gaan omdat het licht zo mooi is. Diny Heidenrijk kijkt veel naar de natuur via haar fotocamera en dan ga je dat soort dingen extra zien. Dus besloot ze precies om die reden van de week naar de IJssel te fietsen, ook voor een mooie foto. Ze kon niet kiezen welke bij dit verhaal moest, dus plaatsen we er gewoon twee.

Door Diny Heidenrijk

Het belooft een heldere avond te worden. Dus we besluiten na het eten en de koffie eens naar de IJssel te gaan om de zonsondergang te fotograferen. Bij de oude steenovens in Herxen parkeren we de auto, klimmen een hek over en lopen de IJsseldijk op.

Langs de rivier lopen is al een feestje op zich zo in de avonduren. Het is heel rustig langs de oevers en op het water. We zijn alleen, het vogelgekwetter is verstomd en onze gevederde vrienden hebben blijkbaar hun slaapplaatsen opgezocht. Nu is het de beurt aan de nachtdieren en de eerste vleermuizen vliegen al rond. Hoe meer insecten zij vangen, zoals muggen, hoe beter het is voor ons. Na een paar honderd meter komen we op een fotogenieke plek waar veel kribben in de rivier liggen Er staat weinig wind en er zijn mooie weerspiegelingen in het kalme water. Zachtjes klotsen de kleine golfjes tegen de basaltblokken van de kribben. Het is wel even klauteren om pal aan het water te komen en her en der zijn de keien begroeid met groenig glibberig algen spul. Dus is het oppassen geblazen met de camera om de nek en kijken waar je de voeten zet.

Als we op een grote steen zitten en rond kijken zien we dat de lucht al begint te kleuren. Kijk je naar rechts, naar het westen dan zie je de warme oranje gloed van de nu snel dalende zon. Het landschap wordt donkerder en zo tegen het licht in ontstaan er interessante scherpomlijnde silhouetten. Kijk je naar links, naar het oosten dan komen er pasteltinten in de lucht zoals lila, roze en de eerste blauwtinten. Het landschap oogt zachter in het afnemende licht, strijklicht, zoals wij (hobby)fotografen het noemen.

Kijk, er vaart nog een lange vrachtboot voorbij. Daardoor ontstaan aanzwellende rimpels van opgestuwd water die in golven naar de kant komen rollen. Moet je zien hoe mooi de laatste lichtbundels die over het water vallen nu doorbroken worden op die boeggolven. Het water spat even heftig omhoog tegen de keien en wordt daarna weer langzaam rustig.

Als de zon helemaal achter de horizon is verdwenen kleurt de lucht snel blauwer, en steeds donkerder, van helderblauw naar diepblauw tot blauwzwart. De maan is inmiddels opgekomen en klimt snel boven de bomen uit. De nacht valt en wij gaan naar huis.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten