Leefbaarheid

Met open oog de herfst proeven op het Boetelerveld

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Diny Heidenrijk is deze week mooi op tijd voor onze gezamenlijke tocht de natuur in. De zon is er nog niet maar belooft er binnen niet al te lange tijd door te komen. De ‘plek to be’ is vandaag met dit mistige weer het Boetelerveld. En natuurlijk heeft Diny haar fototoestel bij zich. Want dan ga je vanzelf beter om je heen kijken.

“Zo, even de fiets stallen in de kapschuur. Veel poep op de balken en de grond. Misschien van de kerkuil die hier woont en nestelt. Het is heel stil en sprookjesachtig mooi: zo ver ik kan kijken zie ik honderden witte spinnenwebben hangen in de nu geelbruine pollen pijpenstrootjes en tussen de takken van de vliegdennen en berkenbomen. Het lijkt net of er ’s nachts iemand bezig is geweest met kantklossen.

Wanneer dan de eerste zonnestralen door de mist breken lijken de dauwdruppels net flonkerende diamantjes. In de druppels zie ik mezelf en een stukje van de omgeving terug maar dan op de kop.  Ook langpootmuggen en libellen die her en der aan een grasspriet hangen zitten vol glinsterende druppeltjes. Je zou ze zo als sieraad aan een ketting willen hangen of als een sierspeld op een trui. Ik kan ze rustig uitgebreid fotograferen met mijn macrolens want pas als de zon hun vleugels heeft gedroogd kunnen ze weer vliegen…

Voorzichtig stap ik rond tussen de lage nu uitgebloeide dopheidestruikjes en de graspollen. Je weet maar nooit wat je tegen komt. Zoals een paar weken geleden zelfs een witte orchidee. Eentje die ik nooit eerder gezien had. Na Googelen dacht ik dat het een misschien dennenschroeforchis was. Maar ik vernam onlangs dat men bezig is om uit te zoeken welke soort het nu precies is en hoe die daar is terecht gekomen…

Kijk daar een web met een zwartgeel gestreepte spin. Een tijger- of wespenspin genaamd. Door de opwarming komt deze spin vanuit het Middellandse Zee gebied nu ook hier voor. En daar warempel nog een heideringelrups! Goh zou die dit seizoen niet meer als vlinder gaan meemaken maar als pop soms overwinteren? Wie zal het zeggen.

Langzaam maar zeker wint de zon aan kracht en trekt de mist op. De spinnenwebben worden onzichtbaar terwijl de bomen en struikjes weer duidelijk en scherp afgebeeld staan tegen de achtergrond. Ik ben terug in de werkelijkheid dus tijd om naar huis te gaan.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten