Leefbaarheid

“Met lokaal en biologisch voedsel belast jij de aarde een stuk minder. Goede optie voor verlaging levensstijlemissies”

Het United Nations Environment Programme (UNEP) brengt vandaag het ‘Emissions Gap Report 2020’ uit. In het hoofdstuk over verlaging van levensstijlemissies komt biologisch aan bod. Hierin staat dat het consumeren van biologisch en lokaal voedsel een goede optie is voor emissiereductie (pagina 69 en 70):

“Voor voeding biedt een verschuiving naar vegetarische of veganistische diëten een aanzienlijk potentieel voor CO2-reductie. Verdere opties voor emissiereductie zijn onder meer de consumptie van lokaal en biologisch voedsel en het gebruik van verbeterde kookapparatuur. Hoewel het vermijden van overmatige consumptie en de vermindering van voedselverspilling een aanzienlijk mitigatie-potentieel laten zien, zijn deze opties vooral van toepassing op huishoudens met een hoger inkomen”, zo staat in het rapport.

Met een veganistisch dieet zou je 0,9 ton aan CO2 kunnen besparen per jaar. Met een vegetarisch dieet 0,5 ton, met biologische voeding 0,5 ton en met lokaal 0,4 ton.

Ook zeggen de auteurs dat je door lokale en biologische opties te stimuleren, de betaalbaarheid kunt garanderen.

Al meer dan een decennium geeft het UNEP Emissions Gap Report een jaarlijks overzicht van het verschil tussen waar de broeikasgasemissies naar verwachting in 2030 zullen zijn en waar ze zouden moeten zijn om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen.

Het rapport stelt vast dat, ondanks een korte daling van de kooldioxide-uitstoot veroorzaakt door de COVID-19-pandemie, de wereld deze eeuw nog steeds afstevent op een temperatuurstijging van meer dan 3 °C – hiermee is het behalen van de doelstelling van de Overeenkomst van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 °C (en het liefst 1,5 °C) ver weg.

Klik hier voor meer informatie en om het rapport te downloaden.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten