Leefbaarheid

Lekker op vakantie in Overijssel

Morgen begint de bouwvakvakantie. Deze zomervakantie (her)ontdekken we de natuur in eigen land. De meesten van ons zullen namelijk niet ver weg gaan. De boswachters van Staatsbosbeheer hebben daarom de favoriete plekjes van Overijssel op een rijtje gezet.

Vroeger stond op de Woldberg een brandtoren van de Overijsselse Bosbrandweer, maar deze is in de loop van de tijd afgebroken. Nu staat er op die zelfde plek een uitkijktoren waar je naartoe kunt wandelen. Boven op de toren heb je uitzicht over meerdere provincies!

Zelf een wandelroute plannen in dit gebied? Gebruik de routeplanner van wandelnet.

Overijsselse Vecht bij Ommen
Overijsselse Vecht bij Ommen

Met kinderen op pad

Tussen Rijssen en Markelo, aan de rand van natuurgebied De Borkeld, ligt dagrecreatieterrein De Borkeld. Op de velden staan verschillende speelvoorzieningen, picknickbanken. Dat maakt het een leuke plek voor gezinnen met kinderen.

Vogels spotten

Eén van de beste plekken in Overijssel om vogels te spotten is De Weerribben. Maak bijvoorbeeld een tocht langs de vogelkijkhutten. Hotspots die je op je tocht absoluut niet mag missen zijn De Twitterhutobservatievlonder Lokkenpoldervogelkijkhut De Meenteweg.

Ga terug in de tijd

In de 19e eeuw stonden er wel 75 steenovens langs de IJssel. In Baksteenfabriek Fortmond werden van 1828 tot 1976 stenen gebakken. Rond de steenfabriek is een wandeling uitgezet en door het dichte ooibos loopt een 2,5 km lang laarzenpad (hier zijn stevige schoenen geen overbodige luxe).

In Markelo loopt vanaf informatieboerderij ’n Witten een mooie wandelroute door een afwisselend natuurgebied én een archeologisch reservaat. Hier zijn nederzettingen en grafheuvels gevonden die tussen de 4000 en 6000 jaar oud zijn.

Op het terrein van de Ommerschans in het Vechtdal vind je levensechte verhalen, uit de periode 1820 toen hier een bedelaarskolonie werd gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid. Een plek die ook op de nominatielijst van Unesco staat voor de status van Werelderfgoed.

Ommerschans in het Vechtdal
Ommerschans in het Vechtdal

Ga Fietsen

Pak de fiets en ontdek het prachtige coulisselandschap van Noordoost Twente. Je kunt heel goed je eigen route samenstellen m.b.v. het netwerk van routepaaltjes van Routenetwerken Twente.

Overnachten

In Overijssel staan prachtige vakantiewoningen midden in de natuur. Op landgoed Springendal vind je het charmante vakantiehuis de WildspiekerVakantiehuis De Borkeld is bijzonder vanwege de voorgaande bestemming: een werkschuur. De historische boerderij ‘t Holtermans, vermomd als exclusieve vakantiewoning, ligt op het prachtige landgoed Nijendal bij Olst nabij de IJssel. Bossen, graslanden en akkers wisselen elkaar af.

Onbekende streken in andere provincies bezoeken? Dat kan! Bekijk onze tips van de boswachter op www.staatsbosbeheer.nl/onbekendestreken.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten