Leefbaarheid

Extinction Rebellion: die-in protest tijdens luchtalarm

De eerste maandag van de maand, dus ook 3 augustus, wordt in heel Nederland om 12.00 uur het noodsituatie-alarm getest, het luchtalarm. Bij het Deventer station zullen dan bezorgde burgers voor ‘dood’ neervallen om een alarm voor de toekomst af te geven. Ook wel een Die-In genoemd. Deze korte ligdemonstraties vinden plaats in verschillende andere steden in Nederland en over de hele wereld.

Door Extinction Rebellion

Extinction Rebellion (XR) Deventer e.o. alarmeert de politiek, het bedrijfsleven en bewoners over onze toekomst. De klimaat-, biodiversiteits- en ecologische crisis vraagt om onmiddellijke actie. Het coronavirus laat zien hoe weinig controle we hebben en hoe weinig grenzen betekenen, maar ook hoe krachtig de overheid wel tot actie kan overgaan. Na deze coronacrisis kan er niet worden terug gegaan naar een ‘normale’ economie en omgang met de aarde.

Februari
De eerste Die-In die plaatsvond op 3 februari zorgde voor veel belangstelling van de media. Geïnteresseerde omstanders stelden vragen en maakten een praatje met de deelnemers die flyers uitdeelden. Zo’n 30 rebellen deden mee aan deze eerste actie.

Drie eisen
XR stelt in inmiddels 76 landen drie eisen aan hun volksvertegenwoordiging:
– WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de zeer ernstige gevolgen van het verlies aan biodiversiteit voor ons voortbestaan. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
– DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
– LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Welkom
Uiteraard zijn alle bezorgde mensen van harte welkom om zich aan te sluiten bij deze actie. Meedoen kan op verschillende manieren; op de grond liggen, fotograferen en/of filmen, vlaggen dragen, flyers uitdelen en/of een praatje maken met omstanders. De actie zelf duurt hooguit 15 minuten.

Voor de Die-In verzamelt de groep om 11.30 uur voor boekhandel Praamstra. Deelnemers word aan het weerbericht goed in de gaten te houden. Afstand houden en een mondkapje dragen verplicht.

Meer informatie is te vinden op www.facebook.com/XRDeventer en www.extinctionrebellion.nl . Of neem voor vragen contact op via XRDeventer@protonmail.com.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten