Leefbaarheid

Een schone straat, dat doe je toch zelf?

In de gemeente Raalte worden regelmatig opschoonacties georganiseerd door inwoners. Op verschillende plekken steken mensen samen de handen uit de mouwen om hun buurt schoon te houden.

Brugstraat en Kortestraat
Een groep bewoners uit de Brugstraat en Kortestraat in Raalte maken elke twee weken een ronde. In hun eigen straten, maar ook ver daarbuiten. Vincent Spannenburg is een van die bewoners en initiatiefnemer: “We hebben nu vijf keer zwerfvuil ingezameld. Eind april zijn we met een klein stuk naast het kanaal begonnen. We schrokken van de hoeveelheid afval die we tegenkwamen. Gelukkig hebben we altijd een bolderkar mee, daar kunnen we de volle vuilniszaken in vervoeren.” Spannenburg, eigenaar van Muziekhuis Vincent Spannenburg, liep al langer met het idee rond om wat aan het afval op straat te doen. “Ik deelde mijn plannen met een klant en samen zijn we van start gegaan. Al snel wilden meer buren meedoen en inmiddels zijn we met zes vrijwilligers.”

“De materialen die we gebruiken krijgen we van ROVA. De gemeente Raalte heeft ons hierbij geholpen. De bolderkar is van mijzelf en blijkt een ideaal vervoersmiddel voor het afval. Soms hebben we na een ronde namelijk wel vier volle vuilniszakken.” De groep kan vaak op positieve reacties rekenen. Ze worden namelijk herkent aan de gele ‘Mooi Schoon’ hesjes van ROVA.  “We hopen met onze acties ook bij te dragen aan een stukje bewustwording bij andere mensen. Gooi afval niet op straat. Zoek net zolang tot je een afvalbak ziet of neem je afval mee naar huis.” Spannenburg raadt het anderen aan om ook in actie te komen: “Het is dankbaar werk en het geeft een goed gevoel als de straat weer schoon is. Daarnaast is het ook gezellig om samen afval in te zamelen en je bent lekker in beweging. En natuurlijk sluiten we elke keer af met een kopje koffie.”

Hogebroeksweg
Eens in het halve jaar steken bewoners van de Hogebroeksweg in Raalte de handen uit de mouwen en gaan met z’n allen zwerfafval rapen. De hoeveelheid afval neemt af, maar ook bij de laatste opruimactie vulden ze weer vijf vuilniszakken met plastic en ander zwerfvuil dat in de berm terecht komt.

Bij de laatste opruimactie was door de buurt ook ingezet op veiligheid. De gemeente Raalte had via ROVA prikstokken, vuilknijpers en gele veiligheidshesjes geleverd. Voor de bewoners van de Hogebroeksweg is het bepaald geen straf om afval op te ruimen. Ze dragen hun steentje bij aan een schone straat en het is gezellig met elkaar. Ze eindigen hun opruimronde steevast met koffie en appeltaart.

Na de opruimrondes zijn de bermen langs de Hogebroeksweg hoe dan ook weer schoon, dus kunnen de vele fietsers en wandelaars in dat deel van Raalte weer volop genieten van de groene omgeving.

Zelf in actie komen
Wil jij ook een opschoonactie organiseren in jouw buurt? Dat kan! ROVA heeft een speciaal zwerfvuil programma genaamd ‘Mooi Schoon’. De gemeente Raalte doet hieraan mee. Mooi Schoon helpt je graag in de vorm van afvalgrijpers, veiligheidshesjes, handschoenen en vuilniszakken. Alles wat nodig is om op een veilige manier de buurt weer schoon te maken. Na afloop neemt ROVA het ingezamelde zwerfvuil gratis mee. Opgeruimd staat netjes. Kijk voor meer informatie op www.mooi-schoon.nl/acties.

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten