Leefbaarheid

Een koolwitje is een koolwitje, maar je hebt er wel drie soorten van!

Hebben jullie dat ook, dat je steeds meer vlinders om je heen ziet, sinds de Vlinderfotograaf ons meeneemt op zijn tochten door Salland? Vandaag maken we een verdiepingsslag. Als je dacht dat je het Koolwitje inmiddels kon onderscheiden, kunnen we je zeggen dat je daar ook nog weer verschillende soorten in hebt.

Door Emilio, De Sallandse Vlinderfotograaf

De tekening op de ondervleugels van het Klein Geaderd Witje, is de meest opvallende van alle drie de soorten koolwitjes die in Nederland voorkomen.

Echter bij de zomergeneratie is de adertekening minder zichtbaar dan bij de voorjaarsgeneratie, waardoor een Klein Geaderd Witje in de zomer kan worden aangezien voor een Klein Koolwitje.

De eerste waarneming van deze prachtige dagvlinder, deed ik dit jaar op 21 april, op één van mijn vaste vlinderroutes in Raalte. De eerste generatie van deze soort vliegt tussen eind maart en begin juni. De tweede en derde generatie overlappen elkaar, waardoor je hem vanaf eind juni tot eind september weer kunt aantreffen.

Ondanks dat je het Klein Geaderd Witje overal kunt waarnemen, heeft hij een voorkeur voor meer vochtige, hoge, dichtbegroeide terreinen, terwijl het Groot Koolwitje en Klein Koolwitje minder kieskeurig zijn qua habitat en ook in groten getale in een meer stedelijke omgeving zijn te vinden. Maar alle drie de koolwitjessoorten zijn te vinden langs bosranden, akkerranden, beboste graslanden, slootranden en in tuinen.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten