Leefbaarheid

Boswachter Westra: ‘geniet van de heerlijke herfst!’

Vorige maand was ik met vakantie. Een verlate zomervakantie, waarbij ik het werk even achter mij kon laten. Maar wel lekker naar buiten, mooie dingen bekijken, musea in en uit en genieten van de Herfst in Duitsland. We waren op het eiland Rügen in Duitsland.

Door Kees Jan Westra, boswachter bij Staatsbosbeheer

Prachtig om daar in deze tijd van het jaar te zijn: mooie bossen met herfstkleuren in veel verschillende tinten. We zagen daar veel kraanvogels. Niet toevallig, ook in deze tijd van het jaar verzamelen op Rügen zich grote groepen Kraanvogels om de grote oversteek te maken. Ze komen vanuit Scandinavië en rusten en foerageren op de pas gedorste maisakkers om vanaf daar verder te trekken richting het zuiden van Frankrijk en Spanje.

Ik vind het majestueuze vogels. Een mooie lange nek, hoog op de poten en een prachtig trompetterend geluid. Vanaf 2001 broeden er Kraanvogels in ons land. Het aantal broedparen is nog klein maar groeit langzaam. De vestiging in Nederland valt samen met een sterke groei van de Duitse broedpopulatie, die zich in westelijke richting uitbreidt. Sinds een aantal jaar broedt er ook een paar in onze regio, in het Wierdense Veld.

Het zijn vogels die extreem gevoelig zijn voor verstoring. Vanuit de auto kun je ze goed observeren, maar vaak vliegen ze op, zo gauw je uitstapt. Ook al sta je er nog op meer dan 100 meter vandaan.  Een prachtige belevenis om de Kraanvogels hier te kunnen bekijken.

Hertenbronst
Verder getrokken naar Denemarken, pikten we in Jaegersborg nog net het staartje van de Damhertenbronst mee. Jaegersborg was het koninklijk jachtgebied van de Deense koninklijke familie en is gelegen net boven Kopenhagen. Het is zo’n 1100 hectare groot en je hebt er bijna gegarandeerd kans op een ontmoeting met Edelherten of Damherten. Op een drukke dag (het was vakantie in Denemarken) deden we het park aan en onderweg op de fiets, hoorden we geburl van de Damherten. Het klinkt heel anders dan het burlen van Edelherten: De bronstroep van een Damhert klinkt als een snurkend gorgelend geluid en dit geluid draagt lang niet zo ver als het Burlen van Edelherten. Prachtig om te horen en te kunnen beleven!

Ook hier stonden de eeuwenoude Eikenbomen er prachtig bij. Hele dikke bomen waar de meest prachtige geschiedenissen aan hangen en Eiken met een eigen naam. Zo stonden we even stil bij de Skovfoged-eik, vernoemd naar een boswachter. De eik is ongeveer 800 jaar oud en heeft een stam-omtrek van ruim 10 meter. Zo vaak zie je dit soort bomen niet in Nederland; de dikke eik op Landgoed Verwolde in Laren is bijvoorbeeld zo’n 7,5 meter dik. Een andere bekende eik in onze regio is de Kroezeboom bij Fleringen; deze heeft een stamomtrek van 5,5 meter.

Zomaar een paar belevenissen in de afgelopen weken die voor mij de Herfst tot een Heerlijke Herfst maken. Geniet van de Heerlijke Herfst, maak een mooie wandeling in de natuur! Zeker in deze tijd van het jaar mooi om te doen en na afloop van een mooie wandeling, de dag afsluiten met de lekkere stamppot of Erwtensoep, is zeker een aanrader. Geniet ervan!

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten