Leefbaarheid

Als Pierre Wind vertelt hoe je duurzaam kookt, is het ineens een stuk leuker!

Pierre Wind schrijft in De Ecokeuken van Wind dat hij al een tijdje geen kookboeken meer uitgaf, omdat hij niks toe te voegen had, maar dat heeft hij nu wel. In de Ecokeuken legt Wind namelijk uit hoe je in alle facetten van het koken duurzaam kunt zijn.

Door Harrie Kiekebosch

Naar eigen zeggen is het meest revolutionaire idee dat je het vuur uit kunt zetten als het water onder de groente kookt. Want in de tijd dat de groente daarna nog nodig heeft om echt gaar te worden koelt dat gekookte water niet zoveel af dat dat kookproces negatief beïnvloed wordt. Hoe dat werkt legt Wind uit aan de hand van het koken van een ei. Haal het van het vuur af als het water kookt, want in de zes minuten daarna blijft het water warmer dan 75 graden, de temperatuur waarop eiwit stolt.

Ik was wel wat verrast door die revolutie van Wind, want precies dat eitje koken gebruiken we in het Natuurlijk Huus al tien jaar als voorbeeld. Goede ideeën ontstaat blijkbaar nooit zo maar op één plaats. En Wind gaat in zijn ‘koken tot het kookpunt’ ook verder dan dat eitje. Eigenlijk geldt dat voor alle koken. Voorwaarde: doe het deksel weer op de pan! Of kook met twee pannen op elkaar. Als iedere Nederlander dat vanaf morgen doet, hebben we de helft aan kookenergie nog maar meer nodig!!!

Nog veel meer mooie ideeën en voorbeelden in het kookboek. Dat je seizoensgebonden moet eten en eten van niet ver weg moet inslaan, hoe je het beste je boodschappen kunt doen zonder teveel te kopen. Zelf ben ik dol op het hoofdstuk ‘eten uit de kliko’. Wind eet niet echt uit de groene container (ik zie het hem zo doen trouwens), hij eet dingen die er normaliter gegarandeerd wel in terecht komen. Denk aan aardappelschillen, bloemkoolstronken, zelfs eischaal… Als je dat verwerkt hebt is de huls van doperwten of het blad van maïs al weer een stuk gewoner 😉

Een dik boek, 100 bladzijden informatie over hoe het groener kan. Maar voor de liefhebber volgen daarna nog 150 bladzijden recepten. Eat your hart out, zou ik zeggen, maar pas wel op want “het woordgebruik van Pierre Wind kan ernstige verwarring veroorzaken”. Juist daarom is het zo’n fantastisch boek.

Tags

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten