Will McCallum legt uit ‘Hoe je stopt met plastic’

Interessant? Deel het artikel

hoe je met plastic stopt

Coca Cola schat zelf in dat ze wereldwijd per jaar 120 miljard plastic flessen verkoopt. Als je die achter elkaar legt ga je 700 keer de wereld rond. Het is een van de feiten in ‘Hoe je met plastic stopt’ van Will McCallum. Die feiten zijn stap 1 te stoppen met plastic. Daarna moet je het zelf doen, met kleine stapjes tegelijk, of, zoals de ondertitel van het boek zegt ‘de wereld veranderen begint met één plastic flesje’.

Je weet dat het erg is met plastic. Maar als je de feiten op een rij ziet, schrik je toch nog.
– In het Verenigd Koninkrijk gebruiken ze 35 miljoen plastic flessen per dag, waarvan de helft gerecycled wordt.
– In Canada is een kreeft opgevist met het logo van Pepsi op zijn schaal, van de fles op zijn rug geweekt.
– Rietjes voor bij een koel drankje gebruiken we één keer en daarna is het afval.
– Plastic doet er 450 jaar over om uit zichzelf te ‘verrotten’.
– Het is nog maar 53 jaar geleden dat de plastic draagtas uitgevonden werd, een verbod erop verspreidt zich over de hele wereld.
– Plastic zit ook in zitzakken, het is jouw koffiebekertje op het werk, straks in de tuin barbecue je vanaf plastic.
– In de oceaan zit voor 150 miljard ton aan plastic. Een derde daarvan zijn microvezels, die uit je kleren komen als je ze wast. Een derde!
– In tien jaar tijd is de voedselverspilling verdubbeld en het plastic om dat eten heen met een kwart toegenomen.
– Babyluiers zitten vol plastic.

#Hoedan?
Maar hoe stop je dan met plastic als het overal is? McCallum doet een heel aardige werkwijze aan de hand. Hij laat je beginnen in de badkamer, dan de slaapkamer, dan de woonkamer. Als je je huis dan gehad hebt, neemt hij je mee naar je werk, naar onderweg zijn. Eigenlijk maakt hij de doelstelling daarmee SMART, specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgeboden.

Duik maar eens de badkamer in en schrik je een hoedje wat daar allemaal aan plastic staat en ook waar overal plastic in zit, zoals in jouw shampoo! Dan de kledingkast in je slaapkamer: een derde van het oceaanplastic komt daar vandaan. Of op je werk: dat lijkt daar van een ander, maar jij bent er ook onderdeel van.

‘Hoe je stopt met plastic’ geeft tips en adviezen tot in detail. In het begin zul je twijfelen over acceptabel en realistisch, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat dat snel verschuift. Dat je het onacceptabel gaat vinden hoe we het nú doen!

Sta op!
Wil degene die nog uitgelegd moet krijgen dat plastic een probleem is, dan nu opstaan? De rest verwijs ik naar #breakfreeforplastic. Teken het contract om jouw plastic consumptie te verminderen. Begin er in je eentje mee, vraag een kennis mee te doen, en vraag die kennis ook een kennis te vragen. Druppelgewijs gaat het dan heel snel. Want het is tijd voor actie.

Recensie van Harrie Kiekebosch

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.