Klimaat Leefbaarheid

Raalte heeft heel veel verharde achtertuintjes

Gemiddeld is een kwart van ieder achtertuintje in Raalte groen. De rest is verhard. Dat blijkt uit luchtfoto’s van het bedrijf Cobra Groeninzicht. Er zijn maar vier gemeenten in Nederland waar ze meer verharding in hun achtertuintjes hebben… RTV Oost schreef daar over.

Nu zou je denken dat dat niet zo veel uitmaakt, maar groen in de achtertuin wordt steeds belangrijker. Het is koeler, het voert regenwater beter af, het komt de biodiversiteit ten goede.

Koeler: steen en beton absorberen de warmte. In een achtertuintje waar je dat veel tegenkomt wordt het aanzienlijk warmer. Net als dat het in een stad gemiddeld wel drie, vier graden warmer kan zijn dan op het platteland. Vanwege de stijgende temperaturen – dertig graden is al een beetje gewoon aan het worden – wil je echter verkoeling. Groen in de vorm van bomen, geeft ook natuurlijke schaduw. Dat is veel prettiger dan schaduw onder een doek.

Regenwater: door de stijgende temperatuur kan de lucht veel meer vocht vast houden. Eén graadje meer is wel een kwart meer vocht in de lucht. Dat betekent dat het minder snel regent (droogte), maar ook dat als het regent dat het met donder en geweld gaat. Hoe meer verharding je in de achtertuin hebt, hoe moeilijker het water afgevoerd kan worden. Een groene achtertuin absorbeert immers zelf water. Verharding zorgt er voor dat al dat water de straat opstroomt, het riool inwil en dan voor blanke straten zorgt. De laatste weken zien we bij iedere regenbui dat dat wel ergens in Nederland gebeurt.

Biodivers: als je meer insecten in de achtertuin hebt, heb je ook meer vogels. Dat is leuk, maar ook overal goed voor. Die vogels gaan er bijvoorbeeld ook op uit om lekkere eikenprocessierupsjes te eten.

Er zijn via Natuur en Milieu Overijssel en de provincie geregeld acties je tuin een make over te geven. Steen er uit, groen er in, actie steenbreek, dat soort acties. Op de foto zie je leerlingen van het zone.college (vroeger Groene Welle) een tuin in Raalte onder handen nemen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten