Klimaat

Misschien heb je als landbouwer recht op droogteschade

droogteschade

Landbouwbedrijven in waterwingebieden kunnen schade ondervinden van het onttrekken van grondwater. Het initiatief droogteschade.nl wil inventariseren of bedrijven mogelijk in aanmerking komen voor een schadevergoeding en daar schade voor gaan verhalen. Er zitten wel enkele adders onder het gras.

Dit artikel is overgenomen van Flynth.nl.

De wet bepaalt dat drinkwaterbedrijven schade moeten vergoeden die ze door onttrekking van water aanrichten. Het bepalen van droogteschade is echter lastig door wisselende groeiomstandigheden. Bovendien zijn procedures tijdrovend en de uitkomst is moeilijk te controleren.

Met het initiatief Droogteschade.nl kunnen ondernemers gemakkelijker van de wettelijke mogelijkheden gebruik maken. Daartoe roept het initiatief landbouwers met gronden in deze gebieden op zich te melden via de website. Het initiatief is georganiseerd op basis van no cure – no pay, zodat van (voor)financieringsrisico voor de deelnemers geen sprake is. De schade wordt op perceelniveau vastgesteld. De schadevergoeding wordt per deelnemer berekend en uitgekeerd.

Droogteschade.nl staat zelf aan het roer tijdens de acties die moeten worden ondernomen om schadevergoeding te krijgen. Lees hier verder op de site van Flynth.