Biodiversiteit Klimaat

Het is nog steeds te droog

We hadden een droge zomer. Matthijs Nijboer, directeur Natuur en Milieu Overijssel, constateert dat het nog steeds te droog is. Hij schrijft dat in zijn column van Notendop, de digitale nieuwsbrief van NMO.

Regen voorspeld!?
Afgelopen zomer was droogte één van de grootste nieuwitems. Nu zou je kunnen denken dat het vooral een kwestie van komkommertijd is, maar er was duidelijk meer aan de hand. De gevolgen voor landbouw en natuur kwamen uitvoerig aan de orde. Nu we zitten in de donkere maanden voor kerst is het nog steeds droog. Vrijwel dagelijks zie ik de IJssel als diepe geul door het landschap gaan. Het peil is nog steeds even laag als in de zomer en de Deventer binnenhaven ligt nu al meer dan 3 maanden dicht. Het  Deventer stadhuis (een van de meest energiezuinige stadhuizen van Nederland) moet het al maanden doen met warmte uit fossiele bronnen in plaats van het IJsselwater als warmtebron.

Zo werkt de droogte van zomer op lokale schaal nog steeds door. Voor het eerst sinds maanden zie ik op buienradar dat er meerdere dagen regen wordt voorspeld. Het lijkt mij goed om ook ondanks dit grijze weer, toch maar eens zingend door de regen te gaan!

Met vriendelijke groeten,
Matthijs Nijboer, directeur Natuur en Milieu Overijssel

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten