Energie Klimaat

Een cadeautje van Haarle Energie Neutraal voor alle inwoners van Haarle

“Buiten is het koud, dus u zet de verwarming aan. Alleen.. is uw woning eigenlijk wel goed geïsoleerd? Heeft u last van tocht? Zakt de temperatuur ook bij u in huis snel als u de verwarming uitdraait? Dan verdwijnt er waarschijnlijk veel warmte via de muren en ramen naar buiten, dit is zonde van alle energie en voor uw portemonnee!”

Zo begint een brief van Duurzaam Haarle aan alle inwoners van het dorp. Duurzaam Haarle is onderdeel van Plaatselijk Belang en heeft als doel het dorp in 2050 helemaal klimaatneutraal te maken. Dat idee kwam op tafel toen de gemeente Hellendoorn een zonnepark in Haarle had bedacht. Laten we dan eerst maar eens kijken wat we kunnen bezuinigen, hebben ze in Haarle gedacht.

Waarom isoleren
Verder in de brief: “Geïsoleerde muren en isolerend glas zorgen ervoor dat uw huis lekker warm blijft, terwijl u de verwarming juist minder vaak aan hoeft te doen. Wat resulteert in een lagere gasrekening. Overigens zorgt isolatie er ook voor dat uw huis in de zomer minder snel opwarmt. Alleen maar voordelen dus! Bovendien kunt u in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming van de overheid en betaalt u het lage btw-tarief. Kijk voor meer informatie over isolatiesubsidie op rijksoverheid.nl en op energiesubsidiewijzer.nl.”

Iedereen in Haarle heeft nu een isolatiechecker in huis. De isolatiechecker werkt het beste tijdens de koude dagen rond het vriespunt. Eigenlijk is het een thermometer. Het dingetje geeft op een plek waar jij het naar vindt tochten de hel lokale themperatuur aan. Als die lager is dan wat jouw centrale thermostaat zegt, dan heb je een isolatielek.

Op die manier kun je natuurljk ook zonder het hulpmiddeltje een check doen, als je maar een losse thermometer hebt.

Andere enegietips? Kijk hier.