Klimaat

Doe je mee aan de klimaatmars?

Vandaag staat Nederland aan een organiseerd begin van verandering, zeggen klimaatactivisten die vandaag naar de klimaatmars gaan. Aan de ene kant heb je de politiek die te weinig maatregelen neemt en aan de andere kant heb je de activisten die zeggen dat het nu wel genoeg is met die besluiiteloosheid. Aan de ene kant heb je de klimaatontkenners die nogal wat aandacht van onze journalisten krijgen, aan de andere kant heb je de economische winst die je kunt maken met duurzame maatregelen.

De klimaatmars, zo zeggen veel deelnemers, is de kracht op weg naar verandering, op weg naar het afdwingen van een leefbare planeet.

Jelmer Mommers van De Correspondent schrijft daarover: “Dwars door alle oude verbanden en generaties heen ontstaat iets nieuws. Jongeren gaan in duizendtallen de straat op om meer actie te eisen van de politici. Duurzame alternatieven worden continu goedkoper en aantrekkelijker. Alles komt samen.

Maar intussen blijft het establishment taai en onbuigzaam. De rechter heeft de Nederlandse overheid al vaak op de vingers getikt vanwege haar lakse klimaatbeleid, maar aan het slakkentempo waarin het kabinet maatregelen neemt, is niets veranderd.

Ontkenners blijven intussen hun oude liedje zingen. Waar deze krachten van behoud op aansturen, door onkunde of onwetendheid, is de vernietiging van de leefbaarheid van deze planeet. Alles dreigt uit elkaar te vallen.

Twee tegengestelde maatschappelijke krachten en een wereldwijde klimaatcrisis: het is een keiharde strijd.”

Benieuwd wat de mars vandaag gaat brengen. Nog nieuwsgieriger wat de mars na vandaag gaat brengen.